NIJE SE MOGAO SUZDRŽATI

Diktator izbrbljao strogo čuvanu tajnu: Šef Mossada s najdužim stažem otišao u Bjelorusiju po novu jetru

Autoritarni bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nije se mogao suzdržati, iako je to od njega zatraženo, nego se pohvalio kako je u jednoj bjeloruskoj klinici transplantirana jetra nekadašnjem legendarnom šefu izraelske obavještajne službe Mossad, Meiru Daganu.

Izraelcima nije baš dobro sjelo to što se bjeloruski predsjednik izbrbljao jer misle da bi zbog toga 67-godišnji Dagan, koji se oporavlja nakon složene operacije izvedene prije desetak dana (stanje mu je kritično i još je na odjelu za intenzivnu njegu), mogao biti meta terorističkog napada. Članovi Daganove obitelji objasnili su da je nekadašnji prvi obavještajac Izraela odabrao prokazivanu Bjelorusiju, koja je pod stalnim polusankcijama i kritikama Bruxellesa, samo zato što u toj zemlji nije trebao dugo čekati na novu jetru. Ni Nijemci ni Amerikanci nisu mogli Dagana progurati preko reda, a njemu je presađivanje jetre bilo hitno.

Meir Dagan je na čelu Mossada bio od 2002. do 2010. godine, čime je ostvario najdulji staž na toj poziciji od svih šefova te službe. Prema jednoj informaciji, Dagan se rodio u Novosibirsku 1945., a prema drugima u Odesi 1946. godine.

Sudionik je Šestodnevnog rata 1967., Jomkipurskog rata 1973. i Libanonskog rata 1982. godine. Kao šef Mossada organizirao je 2007. avionske napade na sirijske nuklearne reaktore, a pripisuju mu i organizaciju likvidacija iranskih nuklearnih znanstvenika, iako je u mirovini istupao protiv preventivnog udara na Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:56