POTRESNA ISPOVIJEST OSLOBOĐENOG NOVINARA

DEVET MJESECI U RUKAMA IS-a'Dijelio sam ćeliju s Hainesom iostalima koje su brutalno pogubili'

'Zajedno smo jeli, spavali jedan kraj drugog i razgovarali o svemu: životu, nadama i očekivanjima'

Oslobođeni talac Islamske države otkrio je kako je dijelio ćeliju sa svom četvoricom muškaraca koje su džihadisti okrutno obezglavili i njihova smaknuća snimili kamerama, a potom ih objavili na Internetu.

Francuski novinar Nicholas Henin zatočen je u Siriji prošle godine i punih devet mjeseci proveo je u zatočeništvu zajedno s ostalim 'zapadnjacima' - uključujući Jamesa Foleya, Stevena Sotloffa, Davida Hainesa i posljednjeg smaknutog Alana Henninga.

S njim su ćeliju dijelili i John Cantlie te Peter Kassig - obojici su otada militanti smrću prijetili u jezivim propagandnim video snimkama.

Unatoč tome što je u travnju oslobođen, Henin priznaje kako se još uvijek ne osjeća slobodnim zbog horora koje je doživio u zatočeništvu, kao i zbog smrti bivših kolega zatvorenika. Stalno mu, kaže, kroz misli prolaze brutalne uspomene.

Henin je za ITV News kazao kako je sa svojim cimerima zatvoren provodio 24 sata dnevno dijeleći svaki aspekt svog života, te da su postali bliski prijatelji.

- Ne postoji privatnost kad si s nekim zatvoren 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Zajedno smo jeli, spavali jedan kraj drugog i razgovarali o svemu: životu, nadama i očekivanjima.

- Alan Henning je bio potpuno nevin. Nije tamo otišao da bi zaradio ikakav novac. Alan je bio poput medvjedića, uvijek spreman pomoći drugima. Davao je život za druge. Rekao nam je 'ja jedini među ovim ljudima nisam musliman, no oni su svi moji prijatelji' - ispričao je Henin.

Haines je, kaže, napustio RAF (britanske Kraljevske zračne snage) jer se zasitio, te se odlučio posvetiti humanitarnom radu. Ti ljudi... zaista nisu imali nimalo morala kad su njih ubili.

Henin je kazao kako je ćelija koju je dijelio s ostalim zatvorenicima bila jako mala, te da su, kako bi ostali u formi, bili prisiljeni trčati na jednom mjestu. Opisao je i kako su se brojni taoci odlučili preobratiti na islam jer su mislili da će im religija pomoći nositi se s hororom zatočeništva pod samoprozvanom Islamskom državom.

Među preobraćenicima je, kaže, i Peter Kassig - Amerikanac kojem je prijetio ekstremist pod imenom 'Džihadist John' na kraju mučne snimke koja prikazuje smaknuće Alana Henninga.

Henin govori kako je preobraćenje tog 26-godišnjaka bilo zaista iskreno, ne zato da bi ga oslobodili ili da bi se drugačije prema njemu odnosili, te da ga je vidio kako se moli koliko god je često mogao i kako posti za Ramazan.

- Kad su nas prvi put smjestili u istu ćeliju, kazao mi je da se preobratio u ranoj fazi svog zatočeništva jer su mu religija i vjera bili jako važni. Mislio je da će mu islam dati snage da se nosi s teškoćama zatočeništva - kazao je Henin nazivajući Kassiga njegovim prisvojenim islamskim imenom - Abdul-Rahman.

Drugi zatvorenik s kojim je Henin boravio bio je britanski novinar John Cantlie, koji se otada nekoliko puta pojavio u video snimkama koje prikazuju smaknuće.

Cantliea su prisiljavali da čita antizapadnjačke izjave s papira dok su ga islamisti snimali.

- Nadam se da će to biti dovoljno za iskupljenje i nadam se da će ISIS-ovci shvatiti koliko je on dobar čovjek - kazao je Henin i dodao kako mu mučna sjećanja ne daju mira.

- Nisam još slobodan. Moje misli su negdje u Siriji i još uvijek se mogu probuditi i saznati da je neki od mojih prijatelja ubijen. Sve me to vraća u prošlost i vrlo je brutalno.

Ipak, Henin shvaća da je jedan od rijetkih oslobođenih sretnika te kako ne može pojmiti koliku bol osjećaju obitelji taoca.

- Obitelj uvijek pati više od samih taoca. Najgore je ništa ne znati i ne moći išta učiniti. Te obitelji zaslužuju puno poštovanja i suosjećanja - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:21