IZ TERORISTIČKOG BRLOGA

DETALJNO SVJEDOČANSTVO: KAKO SE PRIPREMAJU TERORISTIČKI NAPADI Novinar šest mjeseci tajno boravio u ćeliji europskih džihadista

 REUTERS

Nije tamo bilo ni traga islamu. Sve što sam vidio bili su izgubljeni, suicidalni mladi ljudi kojima se lako manipulira, ispričao je istraživački novinar iz Francuske, i sam islamske vjeroispovijesti, o tome na što je naišao kada se infiltrirao u jednu džihadističku skupinu u Francuskoj te tajnom kamerom snimao interakciju s radikaliziranim francuskim mladima za dokumentarac “Alahovi vojnici”.

Namjera Saida Ramzija, kako je pseudonim tog istraživačkog novinara, bila je pokušati shvatiti što je u glavi mladim ljudima koji izvršavaju terorističke napade u ime islama. Infiltracija u radikalne krugove nije bilo teška.

Sastanak s emirom

Prvi je korak bio na Facebooku pronaći ljude koji propovijedaju terorizam te uspostaviti komunikaciju s njima. Uskoro je dogovorio sastanak s osobom koja je predstavljena kao emir skupine od desetak mladih ljudi. Neki od njih, kaže novinar, rođeni su u muslimanskim obiteljima, a neki su se preobratili.“Sastanak smo održali u gradu Chateaurouxu, u sportskom kompleksu koji je zimi prazan. Emir je bio francusko-turski državljanin koji se zvao Oussama. Tvrdio je da poznaje Abu Hamzu, radikalnog propovjednika iz Londona, i odmah me pokušao uvjeriti da me u slučaju samoubilačke misije čeka raj. ‘To je put do neba. Dođi sa mnom, brate, pođimo u raj, tamo nas čekaju naše žene i anđeli koji će nam biti sluge’, rekao mi je. Tijekom jednog sastanka u predgrađu Pariza Stains, član skupine, pokazao mu je avion koji je letio prema aerodromu Bourget.

“Ako imaš mali raketni bacač, možeš lako pogoditi jednog od njih. Ako to napraviš za Islamsku državu, Francuska će biti traumatizirana iduće stoljeće”, rekao mu je. Vođa skupine Oussama pokušao je otići u rat u Siriju, ali je uhićen u Turskoj i vraćen u Francusku. Kao emir je nastavio kontakt s podređenima, šaljući im poruke kriptiranim kanalom, aplikacijom za poruke Telegram.

Napasti vojnike dok jedu

“Moramo napasti vojnu bazu dok ručaju, kada su svi na okupu. Ili novinare, oni su u ratu protiv islama. Treba udariti na isti način kao na Charlie Hebdo. Treba ih iznenaditi, ionako nisu dobro zaštićeni. Moramo pobiti tisuće Francuza”, rekao im je. Planovi su se ubrzali kad se muškarac imena Abu Sulejman vratio iz sirijskoga grada Rake. Poručio je novinaru da se s njim sastane na željezničkoj stanici. Međutim, na sastanak nije došao Sulejman, nego žena u nikabu koja mu je predala pismo. U njemu su bili izloženi detalji plana. Meta je bila noćni klub, a naredba da puca do smrti. Kada dođu policajci, trebao se raznijeti. Međutim, omča se suzila oko te skupine i planovi se nisu ostvarili jer su njezini članovi uhićeni. Dokumentarac je jučer trebao biti prikazan na televiziji u Francuskoj.

Abu Hamza i dalje je obrazac nauka

Abu Hamza al Masri bio je islamski propovjednik u Londonu. Došao je iz Egipta, bez ruke je i bez oka koje je navodno izgubio tijekom borbi protiv Sovjeta u Afganistanu i tako je potvrđivao svoju predanost džihadu. Neki drugi kažu da je riječ o ozljedi tijekom obuke. No, u Londonu je postao obrazac ekstremno radikalnog nauka islama, pozdravljao je akcije al-Qa’ide i kasnije Islamske države. Zapadni život, u čijim je pravima uživao, želio je na svaki način uništiti. Uhićen je 2004. godine, a u SAD-u je osuđen na doživotni zatvor. ( Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40