NOVA TRAGEDIJA

Desetero migranata ugušilo se u pretrpanom čamcu: ‘Zvali smo u pomoć, ali nitko se nije odazvao‘

Geo Barents, brod međunarodne humanitarne udruge Liječnici bez granica, pritekao im je u pomoć

Spašavanje migranata

 Valeria Mongelli

Deset mrtvih u dnu nešto većeg čamca s migrantima na koji je naišao spasilački brod Geo Barents vjerojatno su žrtve načina prijevoza. Naime, spasioci vjeruju da su žrtve naprosto zgažene odnosno ugušene u jezivoj gužvi, pod nogama još 99 aspiranata na bolji život u Evropi – prenose talijanski listovi na portalima.

Geo Barents, brod međunarodne humanitarne udruge Liječnici bez granica, pritekao im je u pomoć jučer popodne, na tridesetak milja od libijske obale. Zatekao je čamac prekrcan i opasno nagnut, jer je u nj već prodiralo more.

Alarm Phone, telefonska udruga za pomoć migrantima u opasnosti, optužuje: "Satima smo apelirali na pomoć ali nitko se nije odazvao. Dosta nam je najavljenih smrti koje su mogle biti izbjegnute."

Alarm je uputila i Seabird, letjelica nevladine organizacije Sea Watch, ali na poziv u pomoć Mayday nisu reagirali Asso 25 ni Almisan, brodovi koji su bili blizu. S druge strane je Almisan, brod koji opskrbljuje naftaške platforme, u isto doba pomagao čamcu sa 100 brodolomnika, koje je zatim iskrcao na talijanski južni otok Lampedusu.

Brod s preminulima, koji su ondje ležali oko 13 sati prije nego su pritekli spasioci, bio je samo jedan od četiri koji su jučer uočeni. Jedan od njih, gumenjak, već je bio znatno izdušen.

Očito, ni pandemija, ni vremenske neprilike uobičajene u studenome, ni evidentna smrtna opasnost u koju srljaju migranti, ne uspijeva obeshrabriti ni njih, ni one koji se bogate na njihovu prebacivanju i po cijenu mučne smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 04:44