SMATRAN JE POLUBOGOM

Deset stvari koje niste znali o Kim Jong-ilu: Modni guru koji je obožavao Ramba i Godzillu. I vrijeme u Sjevernoj Koreji bilo je ovisno o njegovom raspoloženju?!

 AFP

ZAGREB - Smrt Kim Jong-ila, diktatora Sjeverne Koreje koji je tom komunističkom zemljom vladao punih 17 godina , potresla je svege njezine građane. Sam je Jong-il, poznatiji kao Dragi vođa, Vrhovni vođa, Naš otac, General, Generalissimo kako su ga građani zvali, bio vrlo enigmatična osoba koju je vrlo teško usporediti s današnjim modernim šefovima država.

Donosimo vam deset činjenica o Jong-ilu koje vjerojatno niste znali:

1. Prema Jong-ilovim službenim biografima, njegovo je rođenje 1941. godine na planini Baekdu navodno prorekla lastavica, a potvrdila dvostruka duga i nova zvijezda na nebu.

2. Bio je gotovo opsjednuti filmofil te posebno obožavatelj Elizabeth Taylor. Navodno je imao kolekciju od više od 20 tisuća video vrpci, među kojima su bili i njegovi najdraži filmovi - Rambo i Godzilla.

3. Sva je svoja putovanja obavljao privatnim vlakom. Vjeruje se kako je to povezano s njegovim strahom od letenja, fobija koju je naslijedio od oca.

4. Jong-ilov privatni vlak bio je jednako raskošan kao i život samog diktatora, unatoč činjenici da su milijuni sjevernokorejanaca umirali od gladi. Jedan je ruski diplomat, koji je s Jong-ilom putovao kroz Rusiju u njegovom privatnom vlaku, rekao da su svakog dana svježi jastozi helikopterom dopremani na vlak.

5. 1978. naredio otmicu Shin Sang-oka, južnokorejskog redatelja, i njegove supruge i glumice Choi Eun-hee, kako bi unaprijedio sjevernokorejsku filmsku industriju. Žrtve otmice napravile su sedam filmova prije no što su pobjegle na zapad 1986. godine.

6. Producirao je domoljubni 100-djelnu dokumentarnu seriju o povijesti njegove domovine Sjeverne Koreje kao i napisao knjigu nazvanu 'O umjetnosti kina'.

7. Film nije bio jedina Jong-ilova strast. Navodno je skladao i šest opera te uživao postavljajući mjuzikle. Tako se barem navodi u njegovoj biografiji.

8. U svojoj je zemlji Jong-il smatran modnim guruom ili gotovo polubogom, iako ga je Južna Koreja portretirala kako očajnog playboya s ovisnošću o natapiranim frizurama, kombinezonima i cipelama s platformom koje bi ga činile višim.

9. Diljem Sjeverne Koreje proširio se mit da može kontrolirati vremenske prilike svojim raspoloženjem.

10. Neki izvještaji navode kako je odbijao konzumirati sve što nije proizvedeno u Sjevernoj Koreji, iako je iznimku napravio što se tiče francuskih vina. U svojim je podrumima imao čak 10 tisuća butelja vrlo kvalitetne 'kapljice'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:31