PREDSJEDNIČKI IZBORI

DAN ODLUKE Ankete: Dvostruko više Slovenaca želi Boruta Pahora za predsjednika

Slovenci danas biraju predsjednika, a ankete ukazuju na premoćnu pobjedu bivšeg premijera Boruta Pahora koji bi mogao osvojiti i gotovo dvostruko više glasova od aktualnog predsjednika Danila Türka

Slovenci danas biraju predsjednika, a ankete ukazuju na premoćnu pobjedu bivšeg premijera Boruta Pahora koji bi mogao osvojiti i gotovo dvostruko više glasova od aktualnog predsjednika Danila Türka.

Kandidati ljevice

Prema zadnjoj anketi Dela objavljenoj u petak, prije jučerašnje izborne šutnje, za Pahora bi glasalo 55, a za Türka 24 posto birača, zbog čega je taj list procijenio da više nema mogućnosti za neočekivani preokret. U anketi Mladine, Pahor dobiva 65, a Türk 35 posto glasova. Samo prema anketi agencije Valicon, koju prenosi ljubljanski Dnevnik, smatraju da je preokret malo vjerojatan, ali još uvijek moguć, budući da se razlika među kandidatima smanjuje, te je sada blizu omjera 60 naprama 40 posto. Ta agencija upozorava da bi ključnu ulogu mogli imati prosvjedi koji su ovaj tjedan održani širom Slovenije, a među čijim pristašama su dvojica kandidata izjednačena.

Pahora je još prije godinu dana kao premijera podržavalo manje od deset posto birača, a na prijevremenim izborima koji su uslijedili njegovi su Socijalni demokrati postali tek treća snaga u parlamentu. No, neočekivano je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna, pa birači danas biraju između njega i Türka - kandidata ljevice.

Ujedinitelj struja

Pahorova pobjeda u drugom bi krugu mogla biti mnogo uvjerljivija jer je vodio kampanju koja je pokušala pridobiti i birače centra te se predstavljao kao čovjek koji će ujediniti ljevicu i desnicu - i čini se da mu se to isplatilo. Analiza Dela pokazuje da ga podržava 69 posto simpatizera njegovih Socijalnih demokrata, ali i većina simpatizera vladajuće desne koalicije: 80 posto birača Građanske liste Gregora Viranta, 76 posto simpatizera Slovenske demokratske stranke Janeza Janše i 64 posto birača Slovenske pučke stranke Radovana Žerjava. Türk vodi samo među biračima Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ali i među njima gubi potporu.

Pahora je ovaj tjedan podržao i njegov glavni politički protivnik, Janez Janša, a i desničar Zmago Jelinčić. Iz Pahorova stožera poručili su da im zbog toga nije neugodno. - Svaka je potpora dragocjena - rekla je njegova glasnogovornica Špela Vovk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:43