PRIJETI LI ŠPANJOLSKOJ RASPAD?

Dan nakon prosvjeda u Madridu Katalonci najavili referendum

Katalonski predsjednik Artur Mas kani raspisati referendum o neovisnosti Katalonije čak i bez, ustavom zahtijevane, suglasnosti španjolske vlade.

- Bilo bi normalno da se prvo pokuša raspisati referendum u skladu sa zakonom, a ako tako ne može, ipak ga raspisati - rekao je Mas u srijedu, drugog dana zasjedanja oblasnog parlamenta u Barceloni. - Prirodna je evolucija da nacija raspolaže državom - objašnjava Mas, dodajući da to nije “raskid sa Španjolskom, jer u sklopu Evropske unije države mogu surađivati u golemom broju stvari“.

U ponedjeljak je španjolska vlada Mariana Rajoya ponovo odbila odobriti Kataloniji poreznu autonomiju (kakvu ima Baskija). U utorak je katalonski Generalitet odlučio raspisati oblasne izbore 25. studenoga, više od dvije godine prije isteka mandata.

Izbori pa plebiscit

Ti bi izbori, savršeno legalni, tako bili svojevrstan referendum prije referenduma. Ako stranke koje podupiru izdvajanje Katalonije iz Španjolske prikupe više od 55 posto glasova, to će pobornicima katalonske neovisnosti dati krila. S druge strane, tako postavljena predizborna kampanja gura u drugi plan sva ostala politička pitanja, pa čak i ekonomsku krizu. Ona je, štoviše, razbuktala katalonski separatizam, jer Katalonci smatraju da im, kao najrazvijenijoj oblasti, Španjolska oduzima previše kroz centralizaciju poreza i da Katalonija godišnje bespovratno daje ostalim regijama 16 milijardi eura.

Mas smatra da je pravo naroda na samoopredjeljenje iznad Ustava. Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je za neovisnost 52 posto Katalonaca, ali to se u intenzivnoj kampanji može promijeniti i u jednom, i u drugom smjeru. Uoči referenduma u Crnoj Gori Evropska unija iznudila je da donja granica za uspjeh referenduma o neovisnosti bude 55 posto glasova “za”.

Odgovor: gumeni meci

Španjolski premijer, nacionalist Mariano Rajoy, tako se našao u procjepu, suočen s mogućnošću da bude posljednji vladin poglavar Španjolske kakvu znamo od ujedinjenja 1492. S druge strane ga, naime, žestoko prozivaju “Indignirani”, pripadnici izvanparlamentarne oporbe, koji mu predbacuju da je izdao obećanja dana uoči parlamentarnih izbora prije devet mjeseci. Pokazalo se naime - kao što smo i predvidjeli - da nisu dovoljne mjere štednje i uravnoteženja proračuna koje je Rajoyeva većina u Cortesima izglasala potkraj prosinca.

“Indignirani” su u utorak pozvali na okupaciju Kongresa, uoči zasjedanja u kojemu Rajoy, kroz nacrt proračuna za 2013., nastoji još pooštriti mjere koje su povećale nezaposlenost i srozale potrošnju u Španjolskoj, demontirajući još neke elemente socijalne države. Guardia civil odgovorila je gumenim mecima te ozbiljnim batinaškim jurišima, koji su na asfaltu Aleje svetog Jerolima ostavili pedesetak ozlijeđenih. I “Indignirani” zahtijevaju nove izbore odmah, optužujući za neadekvatan pristup krizi i vladajuće nacionaliste i njihove prethodnike socijaliste. Alternativu ne preciziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:46