NASLJEDSTVO

'DAJTE NAM VILE NA DEDINJU I TITOV SEF' Potomci Karađorđevića se svađaju oko imovine

 Wikipedia

Srbija razmišlja o vraćanju imovine nekadašnjoj svojoj i jugoslavenskoj vladajućoj dinastiji Karađorđevića. No, kako to biva – neće ići glatko, ni zbog zakona o denacionalizaciji, ali i zato jer unuci pokojnog kralja Aleksandra I. ( ubijenog u atentatu u Marseilleu 1932. godine) traže zgrade u kojima su sada mnoge srbijanske državne institucije poput Belog i Starog dvora.

No, postoji još jedan problem – sukobi unutra same kraljevske obitelji. Naime, sin najmlađeg kraljevog sina Andreja Vladimir Karađorđević napao je svog bratića, inače prijestolonasljednika na srpski tron Aleksandra II. ( sina kralja Petra II kojem je Tito zabranio povratak u zemlju iz egzila nakon Drugog svjetskog rata) da želi sebi uzeti veći komad nasljedstva od onog što mu pripada, pogotovo kad je riječ o vilama na Dedinju. Vladimir, naime, kaže kako djeca kraljevih sinova – Petra, Tomislava i Andreja, imaju pravo na po trećinu očeve imovine, a ne da Aleksandar dobije više.

– Volim svog bratića, ali mu ne dam više nego mu po zakonu pripada, kaže Vladimir.

Osim zgrada te vila na Dedinju, Vladimir traži da im se preda i 98 posto sadržaja iz Titova sefa, jer tvrdi da su tamo samo osobne stvari koje su oduzete njegov djedu kralju i baki kraljici Mariji.

- Najviše bi volio da se vrati Beli dvor jer se radi o divnom objektu koji ima puno potencijala te se može koristiti u razne svrhe, i mi kao obitelj, ali i država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:11