KRIZA U EUROPSKOJ UNIJI

'DAJEMO SVU SVOJU IMOVINU ZA SPAS CIPRA! ŽELIMO SPRIJEČITI KOLAPS EKONOMIJE' Potez pravoslavne Crkve

Cypriot protestors wave banners picturing German Chancellor Angela Merkel (C) and Cypriot President Nicos Anastasiades (R) during a demonstration against an EU bailout deal outside the parliament in the capital, Nicosia, on March 19, 2013. The speaker of the Cypriot parliament urged MPs to say "no to blackmail" in a vote on a eurozone bailout aimed at saving the Mediterranean island from bankruptcy. AFP PHOTO/BARBARA LABORDE
 AFP

MOSKVA - Poglavar Ciparske pravoslavne crkve, arhiepiskop Hrizostom II, ponudio je pomoć za spas ciparske ekonomije, stavljajući crkvenu imovinu na raspolaganje Vladi.

'Cjelokupna crkvena imovina je stavljena na raspolaganje ovoj zemlji kako bi spriječili kolaps ekonomije', rekao je Hrizostom Drugi nakon sastanka sa ciparskim predsjednikom Nikosom Anastasijadesom, nekoliko sati nakon što je parlament te zemlje odbacio europski paket pomoći.

Crkva je ponudila da se njena imovina stavi pod hipoteku radi kupovine državnih obveznica.

On, međutim, nije htio komentirati koliki bi iznos mogao biti prikupljen.

Podsjetimo, Crkva je najveći vlasnik zemljišta na Cipru, državi koja mora prikupiti 5,8 milijardi eura, nakon što su jučer odbacili prijedlog o uvođenju poreza do 10 posto na bankarske depozite, koji je bio uvjet za dobivanje međunarodne pozajmice.

Sporazum vlade Cipra i međunarodnih kreditora , koji je jučer odbačen u parlamentu, izazvao je navalu štediša na banke s namjerom da podignu svoj novac i izbjegnu oporezivanje.

Kao odgovor na ovu situaciju, banke su zatvorene, što će trajati do sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:53