SASTAVLJENA NOVA VLADA

Dačić novi premijer Srbije: tipovao na sebe i pogodio

Konzultacije oko sastava nove srbijanske vlade, koji su trajali gotovo tri mjeseca, konačno su završene i Skupština je počela raspravljati o njenom sastavu.

Iako su dugo vremena gubitnik izbora, bivši predsjednika Boris Tadić i njegov DS slovili za glavne poluge nove vlade, ipak se dogodilo ono što je već u izbornoj noći kazao Ivica Dačić - predsjednik Srbije se još ne zna, ali se zna tko će biti novi premijer Srbije! Dačić je tipovao na sebe i pogodio. Iako je dio tamošnje javnosti to primio s podsmjehom, Dačić, zvani mali Sloba, vođa miloševićevskog SPS-a, novi je srbijanski premijer, iako mu je stranka tek treća po broju zastupnika u Skupštini.

Ljajić i Ugljanin

Uz poziciju šefa kabineta sebi je Dačić još zadržao i dosadašnji resor ministra unutarnjih poslova. Vladu je složio od predstavnika pet stranaka - pobjedničke Srpske napredne stranke predsjednika Tome Nikolića, svog SPS-a te triju manjih stranaka - Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića (novi ministar financija), Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića koji će u Vladi voditi unutranju i vanjsku trgovinu, a uz njega će biti i Sulejman Ugljanin, kao ministar bez lisnice, šef SDA Srbije, inače arhineprijatelj Ljajića.

Obavještajne službe

Aleksandar Vučić, moćni čovjek broj dva SNS-a, bit će potpredsjednik vlade te ministar obrane, a nadgledat će i sve obavještajne službe. Član SNS-a i nekadašnji ataše u misiji SFRJ pri UN-u te šef kabineta bivšeg predsjednika SRJ Dobrice Čosića Ivan Mrkić novi je ministar vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37