GREŠKA UOČENA NAKON ŠEST MJESECI

'DA, TISKALI SMO IH 46 MILIJUNA...' Središnja banka potvrdila da se na najkorištenijoj novčanici australskog dolara potkrao tipfeler, i to ne jedan

 
Novčanica od 50 australskih dolara (detalj)
 Profimedia, Alamy

Više od šest mjeseci je trebalo da netko oštrog oka uoči grešku na novčanici od 50 australskih dolara, na kojoj je umjesto riječi "responsibility" (odgovornost) na više mjesta pogrešno otisnuto "responsibilty", dakle bez slova "i".

Središnja banka Australije - Reserve Bank of Australia (RBA) - potvrdila je u četvrtak grešku i poručila da će biti ispravljena na novčanicama koje će biti tiskane ubuduće, kako prenosi BBC.

No, do tada, oko 46 milijuna novčanica s "tipfelerom" koristit će se diljem kontinenta.

Sporne novčanice tiskane su krajem prošle godine s likom Edith Cowan, prve žene koja je postala zastupnica u australskom parlamentu. U pozadini njezine slike nalazi se tekst s citatom njezina prvog obraćanja parlamentu, koji se ponavlja nekoliko puta na novčanici, s tim da je riječ "responsibility" svaki put pogrešno otisnuta, bez spomenutog "i".

Pravopisno problematična novčanica od 50 dolara istodobno je najkorištenija diljem Australije, jer se upravo ta novčanica najčešće podiže s bankomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:34