TRAŽI SE OD 1993.

CRNA GORA UHITILA MLADIĆEVOG GENERALA Đukića od 1993. traže zbog dizanja brane na Peruči u zrak

Đukić je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči
 AFP PHOTO

Sinoć je na aerodromu Tivat u Crnoj Gori, prilikom povratka u Beograd, po hrvatskoj potjernici uhićen državljanin Srbije, umirovljeni general Borislav Đukić (1948) zbog ratnog zločina nad civilima u ratnim zbivanjima 90-ih godina.

Đukić je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči, a optužnicom su još obuhvaćeni generali Ratko Mladić, zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA, general Mile Novaković, zapovjednik Srpske vojske Krajine (SVK), i major Milan Korica, zapovjednik svih pograničnih postrojbi Milicije RSK.

Optuženima je već 1993. određen pritvor, te za njima raspisana potjernica koja je još na snazi.

Optužnicom iz 1995. generala Ratka Mladića i ostale tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine. Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva koji je aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima. Zbog eksplozije došlo je do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na brani.

Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji radnika HEP-a, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika gradova nizvodno od rijeke Cetine - Sinja, Trilja i Omiša.

Ime Borislava Đukića nalazi se na popisu osoba procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije. Optužnica protiv Đukića i njegove skupine podignuta 13. prosinca 1995. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i postupak se vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

Borislav Đukić 2008. je objavio knjigu 'Razbijanje Jugoslavije: mesto i uloga Hrvatske', kako javlja Veritas , a prenosi Blic .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:22