DEBATA DEMOKRATA

Clinton se svojim nastupom nametnula kao favorit za nominaciju

 Alex Wong/Getty Images/AFP

U prvoj televizijskoj debati Demokratskih kandidata Hillary Clinton potvrdila je ulogu favorita za predsjedničku nominacije te stranke, prenosi Guardian.

Bivša državna tajnica sigurnim je nastupom kontroverze koje su pratile njezinu dosadašnju kampanju ostavila iza sebe te u žustroj debati o raznim pitanjima nadjačala Bernieja Sandersa i druge kandidate.

Ključan moment debate tako je nastupio kada je Bernie Sanders, drugi glavni konkurent za nominaciju, priskočio u obranu Hillary Clinton kada je upitana još jednom o posjedovanju privatnog servera za e-mail dok je obnašala dužnost državne tajnice.

'Mislim da je Amerikancima dosta priča o vašim vražjim e-mailovima', rekao je Sanders, na što je Clinton odgovorila 'hvala, i meni isto'. Dva su se kandidata nakon toga rukovala, a poslije debate je direktor Sandersove kampanje rekao da taj dio nastupa nije bio planiran. 'To je bio čisti Bernie', rekao je Jeff Weaver. 'Bila je to najbolja izjava te večeri'.

Bez većih razlika između sebe kada se radi o političkim stajalištima, Demokratski su kandidati uglavnom stilski ratovali, a u toj se borbi bivša prva dama najbolje snašla.

'Ja sam progresivka, no ja sam progresivka koja voli rješavati stvari. Znam kada treba tražiti zajednički jezik, ali i kada se treba držati vlastitih stavova i to sam dokazala na svim dužnostima koje sam do sad obnašala', rekla je Clinton.

Ispod svjetala reflektora i ispred televizijskih kamera debate istaknuo se bivši guverner savezne države Maryland Martin O’Malley, dostojno joj parirajući Sandersu i Clinton u nekoliko situacija.

Sanders, koji se u anketama nalazi odmah iza Hillary Clinton po potpori među Demokratima, na trenutke je djelovao nepripremljeno za pritisak nacionalne debate te je pokazao da njegov strastveni stil, koji odlično funkcionira na terenu, ne izgleda tako dobro na televiziji.

Senator iz savezne države Vermont tako se našao u situaciji da mora braniti svoju poziciju o kontroli dostupnosti oružja koja se tijekom godina često mijenjala. Clinton je na toj Sandersovoj slabosti poentirala u nekoliko ključnih trenutaka, a s obzirom na to da su debati prethodila dvije pucnjave na američkim fakultetima, bivša je državna tajnica i prva dama pozvala američku javnost da se suprotstavi Nacionalnoj organizacija vlasnika oružja (NRA).

Sanders se uspio 'vratiti u igru' kada je debata prešla na ekonomske teme te je proznao da se ne smatra kapitalistom, već da je on 'demokratski socijalist'. Clinton je u svojim stajalištima bila nešto umjerenija. Demokrati su općenito tijekom cijele debate pokazili suglasnost oko važnih koju njihovi suparnici u Republikanskoj stranci nikako ne uspijevaju.

Na pitanja o vanjskoj politici kandidati su opreznije odgovarali, no Clinton je ipak rekla da bi SAD trebao odgovoriti snažnije na rusku vojnu agresiju, a spomenula je i da stoji iza ideje koja bi Siriju učinila zonom bez mogućnosti prelijetanja. Drugi su kandidati takav prijedlog označili opasnim.

Potpredsjednik Biden, premda mu je mjesto u debati bilo ponuđeno, a podij rezerviran, ipak je debatu pratio iz rezidencije u Washingtonu. Pitanje o njegovom uključivanju u utrku za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke tako još uvijek ostaje neodgovoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:35