NUKLEARNI PROGRAM

Clinton: Iran ne surađuje, sada trebamo sankcije

Izraelski ministar obrane traži da sankcije budu vremenski ograničene kako bi se potom procijenilo jesu li djelotvorne
WASHINGTON - APRIL 27: Israeli Defense Minister Ehud Barak (L) speaks with U.S. Secretary of State Hillary Clinton (R) after a meeting at the State Department April 27, 2010 in Washington, DC. Barak was scheduled to meet with U.S. Defense Secretary Robert Gates in the afternoon. Alex Wong/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AFP

TEHERAN, WASHINGTON - Iranski šef diplomacije Manušehr Motaki vjeruje da bi Teheran uskoro mogao postići dogovor s međunarodnom zajednicom.

- Nadamo se da će razmjena goriva početi funkcionirati u bliskoj budućnosti - rekao je Motaki, koji je tijekom vikenda u Beču razgovarao sa stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) te ovih dana lobirao protiv sankcija kod nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući i u BiH.

Za djelotvorne mjere

No, američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako ne vjeruje da su razgovori sa šefom IAEA-e Yukijom Amanom išta promijenile te da Sjednjene Države ne vjeruju da je Iran otkrio bilo kakve nove informacije o svojem nuklearnom programu . Stoga će Washington, poručila je, u Vijeću sigurnosti tražiti nove, strože sankcije.

Istodobno je iz Pentagona stigla vijest da SAD sastavlja planove za vojnu opciju ako predsjednik Barack Obama odluči protiv Irana upotrijebiti silu. Ministar obrane Robert Gates rekao je da je zadovoljan planovima, ali da će sila biti zadnja opcija, ako problem ne uspiju riješiti sankcije i diplomacija.

Gates je govorio u utorak na zajedničkoj konferenciji s izraelskim kolegom Ehudom Barakom, koji je rekao da je zasad zadovoljan diplomatskim i ekonomskim sankcijama protiv Irana. Ali upozorio je da Izrael očekuje da nove UN-ove sankcije budu “djelotvorne i vremenski ograničene kako bismo mogli procijeniti postoje li, i kakvi, rezultati režima sankcija”.

Pričekati s napadom

Tako je neizravno priznao da će se Izrael još neko vrijeme suzdržati od napada na iranska nuklearna postrojenja, ali to neće trajati zauvijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:29