DAN MASOVNIH PROSVJEDA

Između 100 i 200 tisuća prosvjednika traži Putinov odlazak

 AFP

Ruske vlasti konačno su popustile i za 10. prosinca, odobrile prosvjedne skupove nezadovoljnih birača zbog velikog broja nepravilnosti zabilježenih na prošlonedjeljnim parlamentarnim izborima.

Očekuje se da će se u više od 30 ruskih gradova okupiti od 100 do 200 tisuća prosvjednika koji sumnjiče vladajuću Jedinstvenu Rusiju Vladimira Putina da je izbornim inženjeringom potpomogla svoju pobjedu na izborima.

Promjena lokacije

U Moskvi je za skup najprije odobren jedan od središnjih trgova, Trg Revolucije, a zatim je, “zbog sigurnosnih razloga”, prosvjednicima ustupljen (navodno veći) Bolotni trg, malo izvan središta glavnoga grada. Očekuje se, prema najavama društvenih mreža Facebook i V Kontakte - između 30 i 50 tisuća ljudi. Demokratski savez Solidarnost pristao je na tu promjenu, a radikalni ljevičari i desničari ne odustaju od skupa na Trgu Revolucije.

Društvene mreže

Na društvenim mrežama zato se jučer cijeli dan apeliralo da se svi okupe na Bolotnom trgu, kako se vlastima ne bi dao povod za nova uhićenja i proglašavanje prosvjednika huliganima i stranim plaćenicima. Facebookom kruži i otvoreno pismo poznatoga ruskog novinara Maksima Jusina premijeru Putinu koji kaže kako prosvjednici nisu nikakvi razbijači ni manje Rusi i domoljubi zato što žele pravedne izbore.

“Ne želimo da se cijela Rusija ne pretvori u veliku Čečeniju koja 99,5 posto glasuje za vladajuću stranku!” Jusin ističe da će Putin za tri mjeseca postati predsjednik.

“Postanite to na pošten način, bez lažiranja i sumnji. Ne dajte da se crvenimo. Ne dajte da nas uspoređuju sa Sjevernom Korejom”, napisao je Jusin Putinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:52