ŠTO JE NJEMAČKA TAJNA SLUŽBA ZNALA O ŠPIJUNU PUTINU

Krtica u dresdenskom KGB-u pisala je: Zlostavlja ženu i redovito je vara!

ZAGREB - Puno me vara, ali me barem ne tuče - povjerila se, navodno, utučena i sa suzama u očima Ljudmila Putin, supruga današnjeg ruskog premijera, a tadašnjeg perspektivnog KGB-ova operativca u istočnonjemačkom Dresdenu Vladimira Putina, svojoj dragoj prijateljici u dugim noćnim razgovorima u skromno, ali ukusno namještenom stanu u Raderbergerstrasse 101.

Špijun i playboy

No, jadna i izbezumljena Ljudmila nije znala da je njena suosjećajna prijateljica kojoj se jadala zbog bezobzirnog muža zapravo špijunka zapadnonjemačke obavještajne službe BND koja je sve te intimne ispovijesti povrijeđene žene hladno šifrirala i slala u centralu BND-a u Pullach im Isartalu. Ondje su i inače za Putina dok je službovao u DR Njemačkoj, onako mlada, mišićava i sirovo šarmantna, govorili da je “pravi playboy”.

To da je Vladimir Putin u tim romantičnim danima svoje špijunske službe bio obiteljski nasilnik i preljubnik u svojim je tajnim izvješćima, dakle, pisala izvjesna Lenchen, poznatija pod špijunskim kodnim imenom Balkon, koji je od kolega zaslužila zbog svojih raskošnih grudi. Balkon je bila Njemica podrijetlom iz jedne od tadašnjih baltičkih sovjetskih republika koja se kao “krtica” BND-a ubacila u “dresdensku službu KGB-a”, gdje je radila kao prevoditeljica. KGB-ov ured djelovao je pod upadljivom krinkom Doma prijateljstva SSSR-DDR, gdje je obavještajac Putin od 1985. do 1990. bio direktor.

- Tko s Ljudmilom izdrži tri tjedna, zaslužuje spomenik - dešperatno je pak u povjerenju govorio tada 33-godišnji nezadovoljni sovjetski obavještajac Putin o svojoj ćudljivoj supruzi. Ta je pikantna izvješća u BND-ovu arhivu pronašao Erich Schmidt-Eenboom iz Instituta za mirovne studije u Weilheimu, inače autor mnogih knjiga o hladnoratovskoj špijunaži.

Njemački tabloid Bild čak navodi da je Putin, uz svoj špijunski trag, navodno u DDR-u ostavio i izvanbračno dijete. Putin i Ljudmila, djevojački Škrebnjeva, ljepuškasta stjuardesa Aeroflota, vjenčali su se 1983. U braku su dobila dvije kćeri - 1985. Mariju, rođenu u tadašnjem Lenjingradu, i Jekaterinu, rođenu u Dresdenu 1986.

Putin bez komentara

No, ni vrckava Balkon nije bila bez grijeha. Zatrudnjela je s nekim pukovnikom KGB-a. Pretvarala se da ima zdravstvenih problema i ishodila dozvolu za odlazak u Zapadni Berlin, gdje je i prebjegla svojim poslodavcima 1989. godine.

Balkon danas živi umirovljeničkim životom negdje na jugu Njemačke, Putin se sprema ponovno preuzeti predsjednički tron u Kremlju, a ruski mediji šuškaju da on i Ljudmila odavno ne žive u skladnom braku.

Predstavnik obavještajne službe SR Njemačke, Dieter Arndt, nije želio komentirati navode Schmidt-Eenbooma, a jednako je postupio i Putinov glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:09