SIN GVINEJSKOG DIKTATORA

Ukrao je 100 milijuna dolara od naroda i trošio ih na vile, Ferrarije i mlažnjak

Nema toga što si sin diktatora iz Ekvatorijalne Gvineje nije priuštio: vile na Bel Airu i u Malibuu, privatni zrakoplov, kolekciju od 24 sportska automobila, pa čak i rukavicu optočenu kristalima koja je pripadala Michaelu Jacksonu. Dok 70 posto građana njegove zemlje živi ispod razine siromaštva, a deseci tisuća nemaju struje ni pristup čistoj vodi, Teodoro Nguema Obiang Mangue u neobuzdanim bi pohodima po dizajnerskim dućanima u mjesec dana potrošio i više od 100.000 dolara.

Dio imovine

Jedino u čemu se preračunao jest to što mu je velik dio imovine u Kaliforniji - jer State Department mu je sada odlučio oduzeti sve te ga tužiti za iznude, pronevjeru i krađu javnih fondova. Planiraju konfiscirati imovinu vrijednu 71 milijun dolara “u korist naroda zemlje iz koje je to uzeto”.

- Šaljemo poruku jasno i glasno: SAD neće biti skrovište pokradenog bogatstva korumpiranih lidera svijeta - rekao je pomoćnik tužitelja Lanny Breuer.

Obiang je najstariji sin afričkog diktatora s najduljim stažem, Teodora Obianga Ngueme Mbasoga, koji je na vlasti od državnog udara 1979. godine. Mlađi Obiang u očevu je vladu ušao 1998. sa 27 godina kao ministar šumarstva i poljoprivrede, a State Department u tužbi tvrdi da njegov životni stil “nije bio u skladu” s njegovom mjesečnom ministarskom plaćom od 6799 dolara te da je razliku, uz ostalo, popunjavao mitom od tvrtki koje su htjele koncesije za iskorištavanje gvinejskih šuma. Tužitelji procjenjuju da je ukupno ukrao 100 milijuna dolara.

Pravo bogatstvo

No, pravo bogatstvo Ekvatorijalne Gvineje čine bogate zalihe nafte i plina, koje je 1994. otkrio Exxon Mobil, što je zemlju od 680.000 ljudi učinilo trećom najvećom izvoznicom nafte u subsaharskoj Africi i donijelo joj dramatičan ekonomski rast. Problem je u tome što je većina zarade završila u džepovima predsjednika, njegove obitelji i kompanjona, pa iako je BDP po stanovniku 36.600 dolara, dvostruko viši nego u Hrvatskoj, više od 70 posto stanovništva živi ispod razine siromaštva. Obiangov rasipni životni stil pokazuje kako je otprilike moglo živjeti preostalih 30 posto.

Kada bi sin kojega je predsjednik pripremao za svog nasljednika krenuo u kupnju, ništa nije bilo nedostupno: 3,2 milijuna dolara potrošio je za predmete koji su pripadali Michaelu Jacksonu - samo rukavica prekrivena kristalima stajala je 275.000 dolara, a par njegovih kristalima optočenih čarapa još 80.000. Priuštio si je i loptu s potpisom Jacksona i Michaela Jordana za 245.000 dolara.

Vozni park

Vilu i imanje od pet hektara uz obalu Pacifika u Malibuu, koje uključuje i privatno kino i golf-teren, platio je 38,5 milijuna dolara, a isti je mjesec za 30 milijuna dolara kupio privatni zrakoplov. U voznom parku imao je Maserati za dva miilijuna dolara, dva Bugatti Veyrona za dva i 1,3 milijuna dolara, osam Ferrarija, sedam Rolls-Roycea, pet Bentleyja, četiri Mercedesa, dva Lamborghinija i Aston Martin. Kupio je dva glisera vrijedna dva milijuna dolara - jedan je prebačen na Havaje, ali se prevrnuo pa je spašavanje stajalo 400.000 dolara. Prije tri godine od njemačke je tvrtke naručio da mu dizajnira megajahtu za 380 milijuna dolara, oko tri puta više nego što njegova zemlja godišnje potroši na obrazovanje i zdravstvo, ali na kraju jahta ipak nije napravljena.

Državna riznica

Iako su tužbe protiv Obianga u SAD-u uložene sada, za pljačku državne riznice Ekvatorijalne Gvineje američke su vlasti sigurno znale najmanje od 2004. jer je tada istraga američkog Senata zaključila da je Riggs Bank - u kojoj su gvinejske institucije, visoki dužnosnici i članovi predsjednikove obitelji držali oko 700 milijuna dolara - “zatvarala oči” pred dokazima da je na računima zarada od korupcije. Službenici su svjedočili da su milijunski iznosi donošeni u banku u gotovini. Unatoč tome, Obiang je 2006. posjetio Georgea W. Busha u Bijeloj kući, a državna tajnica Condoleezza Rice primila ga je u službeni posjet kao “našeg dobrog prijatelja”. I predsjednik Barack Obama fotografirao se s Obiangom u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:25