PROBLEMI UOČI IZBORA 2012.

Nicolas Sarkozy: Nekad je uhodio novinare zbog Carle. Danas to radi zbog novca

Sarkozy trpi novi udarac zbog slučaja Bettencourt. Afera vezana uz najbogatiju Francuskinju potkopava njegove, ionako ne baš blistave, šanse na izborima 2012. godine

PARIZ - Francusku vladu pritišće skandal vezan za hakiranje telefona francuskih istraživačkih novinara. Naime, istražitelji su došli do novih dokaza koji potvrđuju da su francuske tajne službe ilegalno prisluškivale novinara koji je istraživao ilegalne donacije predsjedničkoj kampanji aktualnog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja . To medijima tvrde izvori bliski istrazi.

Porezne olakšice

Francuski dnevnik Le Monde piše kako je istražna sutkinja Sylvia Zimmermann došla do korespondencije između francuske agencije za nacionalnu sigurnost DCRI i France Telecoma SA, kompanije u djelomičnom državnom vlasništvu, koja pokazuje da je u ljeto 2010. tajna služba zatražila i dobila ispis poziva novinara Gerarda Daveta iz Le Monda. Davet je istraživao veze između Sarkozyja i najbogatije Francuskinje Liliane Bettencourt, odnosno optužbe da je ona, u zamjenu za ilegalne “porezne olakšice”, financirala njegovu predsjedničku kampanju. Njezina donacija nije službeno zabilježena, a uvelike je premašivala dopušteni iznos za donaciju pojedinca. Sarkozy je, podsjetimo, negirao optužbe da je od nje primio kuvertu s “kešom”. Cijeli je slučaj dobio novu dimenziju kad je Le Monde objavio da je predsjednički ured zatražio od tajne službe da špijunira novinare koji su se bavili tom temom. Kako piše Wall Street Journal, pravni stručnjaci tvrde da zahtjev koji je tajna služba poslala telekomunikacijskoj kompaniji možda krši zakon iz 1991. godine. Prema njemu, vlada za prisluškivanje ili drugi tip telekomunikacijskog praćenja treba dopuštenje posebne komisije. Isti pravni stručnjaci tvrde kako je moguće da je prekršen i zakon iz 2010. kojim se štite novinarski izvori. Osobe umiješane u slučaj redom su odbile komentirati nove napise u medijima.

Sarkozyjev glasnogovornik izjavio je da predsjednički ured ne želi komentirati istragu koja je u tijeku. No, Sarkozy je u studenome prošle godine negirao optužbe da je on naredio praćenje novinara koji su pisali o aferi. Nacionalna sigurnosna agencija o kojoj je riječ također je odbila komentirati nove detalje o istrazi.

Nitko ne želi govoriti

No, Frédéric Péchenard, šef francuske policije, prošlog je rujna priznao da se praćenje dogodilo, iako je rekao da je to bila “kratka, tehnička provjera” kako bi se identificirao izvor informacija koje su tada procurile u medije. - Policija je samo radila svoj posao - ustvrdio je tada Péchenard. Druge osobe vezane uz slučaj odbile su komentirati novinske napise. Sylvia Zimmermann izjavila je da ne smije govoriti o slučaju, a glasnogovornici France Telecoma odbili su dati komentar. Ovo nije prvi put da su francuski politički šefovi optuženi da su špijunirali novinare. Bivši predsjednik Francois Mitterrand naredio je praćenje nekoliko novinara koji su o njemu pisali u 80-ima, što je potvrđeno na sudu 1995., nakon što je Mitterrand preminuo. Kad je riječ o Sarkozyju, ovo nije prvi put da se na sličan način sukobljava sa sedmom silom. Naime, tajna služba je lani priznala da je istraživala izvor glasina o bračnoj nevjeri supružnika Sarkozy. Mnogi su bili uvjereni da je to učinjeno na Sarkozyjev zahtjev. Predsjednički par negirao je tada glasine koje su kružile internetom i pojavile se na francuskim portalima. Tajna je služba, pak, pravdala svoju istragu istaknuvši da je obavezna štititi instituciju predsjednika.

Tražit će očitovanje

U slučaju špijuniranja novinara Daveta, koji je s kolegom nedavno objavio knjigu o predsjedniku, izvori bliski istrazi tvrde da je zbog praćenja njegova mobitela otkriven identitet jednog njegova izvora iz vlade. Sarkozy tako trpi novi udarac zbog slučaja Bettencourt koji nastavlja potkopavati njegove, ionako ne baš blistave, šanse za uspjeh na novim predsjedničkim izborima 2012.

Posebna komisija, koja prema francuskim zakonima mora odobriti praćenje nečijeg mobitela, nije dobila zahtjev za odobrenje praćenja Daveta. On, pak, tvrdi da vlada nije zatražila dopuštenje prije nego što je pregledala podatke s njegova mobitela, na što je obavezna prema zakonu o zaštiti novinarskih izvora iz 2010. godine. Izvori francuskih medija tvrde da će sljedećih tjedana istražna sutknja zatražiti očitovanje odgovornih u tajnoj službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:34