NOVI SKANDAL

Vatikan je izvukao i sakrio belgijskog biskupa pedofila

Priča je otkrivena nakon što ju je objavio flamanski tabloid

RIM - Belgijski katolički biskup Roger Vangheluwe (74) napustio je Belgiju te je, po odluci rimske kurijalne Kongregacije za nauk vjere, podvrgnut “duhovnom i psihološkom tretmanu” u inozemstvu.

Pretpostavlja se da je u Rimu ili njegovoj okolici.To se doznalo tek pošto je flamanski tabloid Het Laatste Nieuws objavio da je Vangheluwe napustio samostan Westvleteren u kojemu se sklonio s državnom mirovinom od oko 4000 eura, te da je zatražio azil u Apostolskoj nuncijaturi u Belgiji.

Irci su bili drugo

Za razliku od irskih biskupa koji su odstupili zbog zataškavanja pedofilskih i sličnih zločina svojih podređenih svećenika, Vangheluwe je odstupio s katedre ordinarija u Bruggeu zato što je silovao dječaka, svoga nećaka. Činio je to ustrajno 13 godina, otkako je mališan imao 5.

Činjenica da je žrtva bio nećak (a ne neki ministrant ili siroče) svrstava njegov zločin u kategoriju spolnog nasilja u obitelji, znatno brojniju od spolnog nasilja u Katoličkoj crkvi.

2000 nesretnika

A on je i dalje najviši katolički dužnosnik kriv za pedofiliju nakon bivšega bečkog nadbiskupa kardinala Hansa Hermanna Groëra, za koga se tvrdi da je imao odnose s oko 2000 dječaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:09