LOBIRANJE PRED VRATIMA PANTOVČAKA

Lucićev doktorat za milijun kuna?

 Živana Juras/CROPIX

ZAGREB - Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić, posljednji je u nizu onih koji se spominju kao kandidati za novoga načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga. Urlić, objektivno govoreći, nema velikih izgleda unatoč tome što intenzivno lobira u Uredu predsjednika Ive Josipovića. U redu pred Pantovčakom već dulje vrijeme stoje “veterani” - general Marijan Mareković i sadašnji Lucićev zamjenik general Slavko Barić.

Mareković ima jasnu računicu: u vrijeme Račanove koalicijske vlasti bio je oslonac SDP-a među visokim vojnim časnicima pa očekuje da bi mogao biti u predsjednikovoj milosti.

Oborio rekorde

Sadašnji zamjenik načelnika, Slavko Barić, poseban je slučaj. Prvo, previše je politički blizak jednoj struji HDZ-a. Drugo, povezuje ga se s događajima iz 1991., kada su vojnici pod njegovim zapovjedništvom osumnjičeni za ratni zločin. Barić, koji je nedavno ispitan kao svjedok u tom procesu, kategorički odbacuje svaku odgovornost za taj događaj. Svejedno, sjena takvog incidenta, koji će uskoro dobiti sudski epilog, neugodna je činjenica u njegovoj biografiji.

Josip Lucić, sadašnji načelnik Glavnoga stožera, časnik koji je oborio sve rekorde trajanja mandata u modernoj političkoj povijesti, prema tvrdnjama izvora bliskih MORH-u, pomirio se s odlaskom. Navodno, jedino što očekuje jest adekvatan položaj u sustavu nakon smjene. Istodobno, suočen je s nekoliko ozbiljnih pitanja koja bi mogla utjecati na njegovu karijeru i budući status.

Problematični su financiranje i ugovori za rekonstrukciju vojnog odmarališta Kovčanje. Za taj objekt, koji je HV sagradio bez dozvole, postoje i dokumenti nadležnoga ministarstva koji jasno ukazuju da bi ga MORH trebao srušiti.

Usto, sada se spominje i način financiranja, tj. ugovaranja poslova za odmaralište. To je pak za Lucića mnogo ozbiljniji problem od činjenice da su objekti na Kovčanju sagrađeni bez potrebnih dozvola. Pogotovo zato što je Lucić izravno nadgledao projekt vrijedan 100 milijuna kuna, a nisu provedeni javni natječaji. Općinsko državno odvjetništvo tražilo je nekoliko puta od MORH-a da dostavi dokumentaciju o radovima na Kovčanju.

Tražili dokumentaciju

Zanimljiv je detalj i plaćanje MORH-a zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, i to gotovo milijun kuna godišnje. Službeno, taj je novac namijenjen antropološkim istraživanjima pripadnika HV-a. S druge strane, neobična je podudarnost da i Lucić priprema doktorat s istom temom koji je, eto, u završnoj fazi. Potpuno je sigurno da bi sve to mogla razjasniti temeljita istraga krim-odjela Vojne policije, ali je i činjenica da su oni pod ingerencijom Glavnoga stožera i samoga generala Lucića.

( A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:00