DOBIO POTPORU

SLOVENSKI MINISTAR VANJSKIH POSLAVA PREŽIVIO INTERPELACIJU U PARLAMENTU Oporba ga je optužila da je sabotirao arbitražu u korist Hrvatske

 © Laurent Dubrule / Reuters / REUTERS

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec preživio je interpelaciju u parlamentu kojom je opozicija tražila da objasni poteze u vođenju slovenske vanjske politike.

Ministrov izvještaj i odgovore na pitanja pri završetku maratonske sjednice od 16 sati koja se otegla do danas rano ujutro prihvatio je 51 član parlamenta, dok je protiv glasalo njih 20. Interpelaciju su pokrenuli zastupnici pozicijskih stranaka NSi i SDS, ali je od samog početka bilo jasno da će ministra poduprti zastupnici vladajuće koalicije iz SMC-a, Desus-a i SD-a, piše ljubljanski list Delo.

Zastupnici iz opozicijskih redova Erjavcu su prije svega zamjerili skandal u arbitraži s Hrvatskom, tijekom kojeg su bivša slovenska diplomatkinja Simona Drenik i bivši slovenskog arbitar u arbitražnom sudu Jernej Sekolec mimo pravila arbitraže međusobno dogovarali o strategiji utjecaja na ostale arbitre kako bi Slovenija dobila teritorijalni kontakt s otvorenim morem u Jadranskom moru. Osim toga, naveli su i brojne propuste u radu ministarstva vanjskih poslova zbog kojih "pati" ugled Slovenije u svijetu.

Erjavec se branio tako da je odgovornost za nesređene granice s Hrvatskom, kao i pitanje isplate štediša bivše Ljubljanske banke prebacio na ranije vlade koje su trebale riješiti to pitanje. "Još će me optužiti da sam odgovoran za klimatske promjene" - kazao je Erjavec, a piše Delo.

Iz NSi-ija su Erjaveca otvoreno optužili da je sabotirao arbitražu u korist Hrvatske, a zastupnik Matej Tonin je najavio provjerene dokaze koji će to i potvrditi, a koje su zastupnici pregledali na zatvorenom djelu sjednice - no, to nije promijenilo odluku većine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:47