'SUPERUTORAK'

Clinton i Trump prema nominaciji

 Reuters

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton i republikanac Donald Trump velikim koracima grabe prema stranačkim nominacijama za američke predsjedničke izbore u studenome, pokazali su rezultati "superutorka" - dana kada su birači iz 12 saveznih država izašli na predizbore.

Trump (69) i Clinton (68) osvojili su svaki po sedam saveznih država. Njih su dvoje sada nesporni favoriti za osvajanje nominacija svojih stranaka i u nastavku kampanje će se naći pod pritiskom da moraju početi raditi na ujedinjenju stranačkih baza kako bi se izbjegla potencijalno katastrofalna stranačka razjedinjenost na izborima 8. studenoga.

Njujorški multimilijarder pobijedio je u Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Virginiji i Vermontu, pokazale su projekcije, što je znači da je osvojio birače od dubokog američkog juga do sjeveroistoka.

Bivša američka državna tajnica također je osvojila sedam država (Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Teksas, Virginija) pa je njezin rezultat jednako impresivan kao i Trumpov, ali je bio i predvidljiv s obzirom da se glasovalo većinom na američkom jugu gdje Clinton ima neupitnu potporu afroameričkog stanovništva.

Trumpovi suparnici teksaški senator Ted Cruz i floridski Marco Rubio ostvarili su solidne rezultate koji će ih ohrabriti da ustrajno ostanu u utrci za nominaciju. Cruz je pobijedio u rodnom Teksasu, susjednoj Oklahomi i na Aljasci, čime je ojačao svoj argument da je jedina prava alternativa Trumpu, a Rubio je završio prvi u Minnesoti.

Kako zaustaviti Trumpa?

Po projekcijama CNN-a, nakon "superutorka" Trump ima 251 delegata, Cruz 114, Rubio 53, a senato r John Kasich iz Ohia 23 delegata. Republikancima za osvajanje nominacije treba 1237 delegata.

Establišment Republikanske stranke ne želi Trumpa kao kandidata jer smatra da će njegova populistička retorika koja izaziva podjele ukaljati ugled stranke i omogućiti demokratima da zadrže Bijelu kuću. Tome u prilog govori i nova anketa CNN-a po kojoj bi i Clinton i Bernie Sanders pobijedili Trumpa 8. studenoga.

Ali republikanci još nemaju forumulu kako zaustaviti Trumpa. Multimilijarder je u utorak pobijedio u sedam država, ali činjenica da ih nije osvojio 11 kako su ankete predviđale i da u onima koje jest osvojio nije "pomeo" protukandidate, republikanskom establišmentu daje vremena da pronađe način kako ga skrenuti s puta do nominacije.

Cruz ima ideju za to. "Sve dok je više republikanskih kandidata, Trumpov put do nominacije je lakši, a to bi bila katastrofa za stranku, za konzervativce, za naciju", rekao je Cruz i pozvao stranku da podrži njegovu kandidaturu.

To se zasad neće dogoditi jer je Rubio osokoljen pobjedom u Minnesoti i sigurno neće odustati od utrke prije predizbora na njegovoj Floridi 15. ožujka. Isto je najavio i Kasich čiji matični Ohio glasa istog dana. U utrci je još i umirovljeni neurokirurg Ben Carson, ali s obzirom na loše rezultate pitanje je koliko će dugo biti.

"Sve dok su Cruz, Rubio i Kasich u utrci, Trump će zbog mrvljenja protuglasova nastaviti pobjeđivati, a izgledi da ga se zaustavi sve su manji sa svakom idućom osvojenom državom", tvrdi republikanski operativac Ron Bonjean.

Konzervativna skupina "Club for Growth" tvrdi da je uspjela usporiti Trumpa emitirajući nekoliko žešćih oglasa protiv njega. "Donald Trump može biti zaustavljen. I mora biti prije nego što nas bude koštao Bijele kuće, Kongresa i Vrhovnog suda", rekao je predsjednik skupine David McIntosh.

Trump u međuvremenu odbacuje kritike da izaziva podjele u stranci. "Ja sam ujedinitelj", vikao je s pozornice u Palm Beachu na Floridi gdje je slavio pobjedu na "superutorak".

Clinton vratila kontrolu

Hillary Clinton očekivano je pobijedila na američkom jugu i potpuno vratila kontrolu nad utrkom za demokratsku nominaciju. Njezin suparnik Bernie Sanders osvojio je rodni Vermont te Colorado, Minnesotu i Oklahomu, ali je izgubio Massachusetts u kojem se nadao pobjedi. Po projekciji CNN-a, Clinton sada ima 873 delegata, a Sanders 296. Za demokratsku nominaciju trebaju ih 2383.

Sanders najavljuje da neće odustati od borbe za nominaciju u svih preostalih 35 država.

"Državna tajnica Clinton i mnogi iz establišmenta misle da je ovo za mene prekrupan zalogaj i da su mi ideje neostvarive. Ne mislim tako", rekao je. "Moja kampanja nije samo o izboru predsjednika, nego i o preobrazbi Amerike", kazao je taj samoproglašeni demokratski socijalist.

Na svom slavljeničkom skupu Clinton je uglavnom ignorirala Sandersa i okrenula se Trumpu. "Imamo posla, ali ne na tome da Ameriku ponovo učinimo velikom", rekla je koristeći se sloganom iz Trumpove kampanje. "Amerika nikad nije prestala biti velika. Moramo Ameriku učiniti ispunjenom", naglasila je.

"Ulozi na ovim izborima su viskoki, a retorika s druge strane nikad nije bila niža. Pokušavaju podijeliti Ameriku, a mi im to nećemo dopustiti", zaključila je Clinton.

Predizbori se nastavljaju u subotu 5. ožujka kad Kansas, Louisiana i Nebraska glasaju za nominacije za obje stranke, a Kentucky i Maine samo za republikance. Tri dana poslije predizbori su u Michiganu i Mississippiju, a samo za republikance još i u Idahou i na Havajima.

Točno dva tjedna poslije "superutorka" na birališta se izlazi na Floridi, u Illinoisu, Missouriju, Sjevernoj Karolini i Ohiu.

Do 15. ožujka bit će raspodijeljeno oko 60 posto delegata za republikansku nacionalnu konvenciju i oko 50 posto za demokratsku i bit će mnogo jasnije, a možda već i odlučeno, tko će u studenome u borbu za Bijelu kuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:48