STRUČNJACI U STRAHU

DRAMA ZBOG NAJOPASNIJE BRANE NA SVIJETU Stanje je iznimno kritično, voda bi mogla probiti sutra i ubiti milijun ljudi!

 Reuters

Prije mjesec dana američki su vojni dužnosnici izdali su dramatično upozorenje da postoji realna mogućnost da se uruši najveća brana u Iraku, koja se nalazi sjeverno od Mosula, drugog najvećeg grada u državi koji je prije godinu i pol pao u ruke Islamske države. Amerikanci su tada predvidjeli da bi potencijalni vodeni val od 10 metara visine pobio pola milijuna ljudi.

Brana je izgrađena 1984. godine i zadržava gotovo 12 milijardi kubičnih metara vode, a problemi vezani uz njezino održavanje pojavili su se već dvije godine nakon konstrukcije zbog poroznog tla na kojem je napravljena. Upravo su inženjeri koji su branu projektirali i sudjelovali u njezinoj izgradnji izdali novo, znatno dramatičnije upozorenje. Oni tvrde da bi brana mogla popustiti doslovno sutra zbog neredovitog održavanja, a posljedice bi bile još gore nego što misle Amerikanci, piše Guardian.

Prema procjenama iračkih inženjera probijanjem brane stvorio bi se vodeni val visok 20 metara koji bi satrao Mosul te uz dolinu Tigrisa protutnjao kroz gradove Tikrit i Samarru do Bagdada - ukupni broj žrtava bi, po njima, iznosio preko milijun!

Ova nova procjena izdana je u jednakoj mjeri zbog katastrofalnog stanja brane, kao i nadolazećeg proljeća. Naime, kako se topi zimski snijeg tako se razina vode u brani diže prema maksimalnom kapacitetu, do visine od 330 metara (sada je na 308), a pritom su otvori koji služe za olakšavanje pritiska na branu zakrčeni i neupotrebljivi. Naime, i godinu dana nakon što je brana vraćena iz ruku džihadista ISIS-a nije zamijenjena mašinerija i dovedena nova radna snaga koji bi mogla barem djelomično sanirati probleme na brani, koncentrirane oko otvora na poroznoj stijeni ispod brane koji je svakim danom sve veći.

Iako su prije godinu dana iračke vlasti krenule u pregovore s jednom talijanskom građevinskom firmom koja bi trebala izvesti hitne popravke ugovor još uvijek nisu potpisali. Jedina mjera iračke vlade po ovom pitanju bila je da savjetuju ljudima u dolini rijeke Tigris da se maknu više od 6 kilometara od obale rijeke, što je jedan od inženjera (koji je preselio u Europu) opisao smiješnim potezom koji neće spriječiti katastrofu.

Nekadašnji glavni inženjer na brani Nasrat Adamo proveo je većinu svojeg radnog vijeka pokoravajući ispraviti ključne nedostatke u njezinoj konstrukciji te je sigurno kompetentan komentirati u kakvom je stanju. Iz Švedske, u kojoj danas radi kao konzultant, je za Guardian rekao:

- Brana će preživjeti samo uz danonoćni rad ekipa koje će zatrpavati rupe u poroznoj stijeni ispod brane injektiranjem cementa. Zbog okupacije ISIS-a taj je proces stao, a na njemu je radilo 300 ljudi 24 sata dnevno. Danas ih je tamo možda 30 - rekao je Adamo i upozorio:

- Mašine za injektiranje cementa su ukradene. Štoviše, ni cementa više nema. Ne mogu ništa učiniti, a situacija ide s lošeg na gore pa je stanje zaista hitno. Sve što sad možemo učiniti jest moliti se i strepiti - zaključio je Adamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:18