CAPTAGON

!!! OVO JE PRIJEVOD ČLANKA IZ SIJEČNJA 2014.!!! DROGA BLISKOG ISTOKA Ovo su tablete pomoću kojih Islamska država kupuje oružje, a svoje borce pretvara u nadljude

 AFP/CROPIX

Sirija svakim danom sve više tone u rat, a krvavi konflikt oduzeo je dosad više od 100 tisuća života i raselio oko dva milijuna ljudi.

Međutim brutalni rat potiče proizvodnju i konzumaciju nevjerojatne količine ilegalnih droga.

Naime, odvojene istrage koje su proveli Reuters i Time magazin otkrile su rastući trend konzumacije captagona napravljenog u Siriji. Taj amfetamin koji se koristi isključivo na području Bliskog istoka, a gotovo je nepoznat ostatku svijeta, donio je milijune dolara državi prošle godine. Od proizvodnje captagona imaju obostranu korist: novac dobiven prodajom se koristi za kupovinu oružja, a vojnicima je stimulans za nastavak borbe.

Prema UN-ovom uredu za droge i kriminal, Sirija je već dugo tranzitna točka za drogu koja dolazi iz Europe, Turske i Libanona i ide prema bogatim zemljama Perzijskog zaljeva.

No kolaps zakona i reda kao i državne infrastrukture te proliferacija naoružanih skupina pretvorili su tu zemlju u najvećeg proizvođača droge, piše Reuters.

Proizvodnja u libanonskoj Bekaa dolini, poznatoj po drogi, pala je za 90 posto u odnosu na 2011. godinu, upravo zbog povećane proizvodnje u Siriji.

Niti jedna istraga nije našla čvrst dokaz da zaraćene strane koriste novac od droge direktno za kupovinu oružja, no stručnjaci i dužnosnici tvrde da je gotovo sigurno o tome riječ.

Bivši službenik američke državne riznice, Matthew Levitt, ukazao je na to da financirana od strane Irana, militantna skupina Hezbollah smještena u Libanonu koja podupire Asadov režim, 'ima dugu povijest trgovine drogom kako bi se financirali'.

Šef Ureda za suzbijanje zlouporabe droga u Libanonu, Ghassan Chamseddine, koji je prošle godine zaplijenio više od 12 milijuna tableta captagona, kazao je kako je najveći broj ilegalnih tableta sakriveno u kamionima koji putuju od Sirije do libanonskih luka, otkuda se brodom prevoze do Zaljeva.

I on sumnja da se novac od droge 'barem djelomično koristi za financiranje pobunjenika protiv Asadovog režima u Siriji, kazao je za Time.

Captagon, ime za sintetički fenetilin, prvi je put proizveden 1960-ih kao lijek za hiperaktivnost, narkolepsiju i depresiju, no zabranjen je u većini država 1980-ih jer je izazivao preveliku ovisnost.

No ostao je vrlo popularan na Bliskom istoku: Saudijska Arabija zaplijeni oko 55 milijun tableta godišnje, što je možda 10 posto od onog što bude uspješno prokrijumčareno.

Ova droga je jeftina i jednostavna za proizvesti, a ipak se prodaje i za 20 dolara po tableti.

Libanonski psihijatar, Ramzi Haddad, kazao je kako captagon ima tipični efekt stimulansa koji uzrokuje jednu vrstu euforije.

- Od te tablete si puno pričljiviji, ne spava ti se, nisi gladan, a imaš energije - kazao je Haddad.

Ove nuspojave objašnjavaju zašto borci, osim grupa povezanih s al-Qa'idom koje se strogo drže islamskog zakona, masovno koriste captagon.

Liječnici i psihijatri pak upozoravaju da je ova droga postala u širokoj upotrebi među sirijskim, sve više očajnim, stanovnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:32