Sutra sastanak premijera Srbije i Kosova u Bruxellesu

Od Srbije će se tražiti da prizna Kosovo kao uvjet za članstvo u EU?

Kosovska oporba blokira rad Skupštine i traži da vlada povuče pristanak na osnivanje Asocijacije srpskih općina
Serbia's deputy Prime minister Aleksandar Vucic speaks during a press conference on January 14, 2014 in Belgrade after Serbian police arrested two former intelligence officers suspected of involvement in the murder of journalist. Slavko Curuvija, a fierce critic of late strongman Slobodan Milosevic, was killed in front of his home in central Belgrade by unknown gunmen on the Orthodox Easter in April 1999, during NATO's bombing campaign against the former Yugoslavia over Kosovo. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Sutra će se u Bruxellesu sastati premijeri Kosova i Srbije Isa Mustafa i Aleksandar Vučić na radnoj večeri kod visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

EU procjenjuje da jednima i drugima treba u ovom trenutku pružiti potporu jer se u domaćoj javnosti suočavaju s velikim kritikama zbog kompromisa postignutih u Bruxellesu. Situacija je pogotovo neugodna za premijera Mustafu jer je pristanak na stvaranje Asocijacije općina sa srpskom većinom na Kosovu doveo do radikalizacije oporbe koja već tjednima sprječava održavanje rasprave u Skupštini, a prije par dana je bačen i suzavca tijekom rasprave.Oporba to vidi kao stvaranje svojevrsne “Republike Srpske” na teritoriju Kosova koju će nadzirati i kojom će upravljati Beograd.

Vučića pak muči poglavlje 35 u procesu pristupa EU. To bi trebalo biti prvo poglavlje koje se može otvoriti prije kraja godine. Iako ono obuhvaća “ostala pitanja”,uvjet je “sveobuhvatne normalizacije odnosa s Kosovom” koja bi se trebala postići “pravno obvezujućim dokumentom”, što mnogi vide kao svojevrsno priznanje Kosova.

Sutrašnji sastanak u Bruxellesu, prema diplomatskim izvorima u EU, sazvan je upravo da bi uoči objave izvješća o napretku za Srbiju i Kosovo dali argument više Europskoj komisiji za pritisak na države članice EU da dopuste otvaranje prvog poglavlja u pregovorima.Kosovo, pa čeka potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:48