LJUBIČASTA TJERALICA

INTERPOL UHITIO KRADLJIVCE IZ BANDE 'PINK PANDA' Ušetali u dućan, omeli prodavača i ukrali prsten vrijedan 170 tisuća dolara

A salesperson displays a diamonds studded gold necklace at a shop in Singapore on April 18, 2013. Gold prices clawed back some losses on April 16 after suffering their heaviest slump in 30 years owing to weak Chinese growth data and reports that Cyprus was planning to sell some of its reserves of the precious metal. AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN
 AFP

TOKIO - Tokijska je policija uhitila dvojicu kineskih državljana koji su osumnjičeni za krađu dijamantnog prstena vrijednog više od 170 tisuća dolara. Njihovo je uhićenje rezultat uspješne akcije Interpola kroz ljubičastu Tjeralicu kojem se traže informacije o načinu izvršenja kaznenih djela ciljanih osoba ili skupina i njihovim ciljevima.

Završni čin policijske akcije izveden je 20. kolovoza na zračnoj luci Narita.

Snimka iz jedne tokijske draguljarnice omogućila je Interpolu u Japanu da izda ljubičastu tjeralicu, navodeći kako su osumnjičeni ušli u dućan u siječnju, omeli pažnju prodavača i neopaženo ukrali dijamantni prsten.

Temeljeći pretpostavke na iskustvu sličnih pljački nakita u Francuskoj, tokijska je policija surađivala s Interpolom Pariz te identificirala dvojicu osumnjičenika kao 44-godišnjeg Huanga Wendea i 40-godišnjeg Zhanga Liangchena. Riječ je o članovima obnovljene kriminalne bande 'Pink Panda' (Ružičasta panda).

Pink Panda je organizirana kriminalna skupina koja djeluje diljem svijeta posljednjih pet godina kradući isključivo visoko vrijedan nakit. Njihov modus operandi je da uđu u draguljarnicu odjeveni kao vrlo bogate osobe te zatraže da im se pokaže vrijedan nakit, insinuirajući kupnju. Međutim, kada im je nakit dostupan, uz skretanje pažnje prodavača, zamijene originalan proizvod s lažnom replikom. Ponekad može proći i više tjedana prije nego se pljačka otkrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31