CRNE PROGNOZE

OVIM TEMPOM NIKADA NEĆEMO ZAUSTAVITI GLOBALNO ZATOPLJENJE 'Trenutačni ciljevi smanjena emisija daleko su od potrebnih'

 AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

BONN - Nacionalni ciljevi za smanjenje emisija stakleničkih plinova koje su države svijeta prihvatile kako bi se smanjilo katastrofalno globalno zatopljenje daleko od su zadovoljavajućih, upozorili su u srijedu analitičari.

Umjesto granične vrijednosti predviđene u UN-u od dva Celzijeva stupnja, zagrijavanje planeta približava se 2,9 do 3,1 stupnjeva do 2100. godine. Rezultat je to analize koju je proveo konzorcij unutar kojeg su četiri znanstvene organizacije.

- Klimatski ciljevi koje su do sada UN predale svjetske vlade vode do razine globalnih emisija daleko od potrebne kako bi se zagrijavanje zadržalo ispod 2 Celzijeva stupnja - navodi se u analizi.

Ukupno je 56 vlada potvrdilo svoje sudjelovanje, a među njima su i najveći 'zagađivači' poput Kine, SAD-a i 28 zemalja članica EU-a koji pokrivaju 43 posto svjetske populacije te 65 svjetskih emisija stakleničkih plinova.

Kako bi ostali ispod ciljane razine od 2 Celzijevca, znanstvenici upozoravaju da emisije ugljičnog dioksida moraju pasti s 50 milijardi tona godišnje na 39-43 do 2025. te 36-45 u 2030.

Međutim, trenutačno smanjenje emisija ciljano za 2030. čini ranije spomenutu vrijednost od 2 stupnja - neuhvatljivom.

Autori analize navode kako trenutačne ambicije ne bi trebale biti 'zaključane' u iščekivanju sastanka u Parizu gdje će biti potpisan sporazum koji je obvezati sve svjetske vlade u smanjenju stakleničkih plinova.

- Jasno je da pariški sastanak zaključava trenutačne klimatske obveze do 2030, no njima ciljna vrijednost od 2 stupnja postaje nemoguća, a najbolja moguća od 1,5 stupnja čak i neuhvatljiva - kazali su znanstvenici.

Problematične zemlje su Australija, Kanada, Japan, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja i Rusija. EU, Meksiko, Norveška, Švicarska i SAD ocijenjene su 'osrednje' dok su Maroko i Etiopija dobile 'dovoljan'.

Zemlje koje proizvode najviše stakleničkih plinova na svijetu su SAD, Kina, Rusija, EU i Indija. Zabrinjavajuće je međutim kako u program još moraju ući brojne zemlje koje su također veliki zagađivači, poput Indije, Brazila, Irana, Indonezije, Saudijske Arabije, Južnoafričke Republike, Tajlanda, Turske, Ukrajine i Pakistana. One zajedno čine 18 posto svjetskih emisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:11