KAMPANJA ZA REPUBLIKANSKU NOMINACIJU

Donald Trump: Neću podržati kandidata ako to nisam ja

Američki mediji smatraju da su pobjednici prve debate ipak John Kasich i Marco Rubio, dok se Jeb Bush još nije iskazao
 AFP

Prva televizijska debata u kampanji za izbor predsjedničkog kandidata Republikanske stranke održana je u noći s četvrtka na petak, a njome je opet dominirao bogataš Donald Trump.

Debata je održana u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, i u njoj je nastupilo “samo” deset od 17 dosad profiliranih kandidata. Naime, televizijske su kuće odlučile da nema nikakve mogućnosti da daju prostor svima pa se do “deset izabranih” došlo anketom koju su proveli Bloomberg, CBS, Fox te Monmouth i Quinnipiac University. Domaćin je bio Fox News, televizijska postaja poznata po radikalno konzervativnim stavovima.

Bespoštedni rat

Uz Trumpa, ulaznicu su dobili Jeb Bush, Scott Walker, Mike Huckabee, Ben Carson, Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, Chris Christie i John Kasich, guverner države Ohio s hrvatskim korijenima, koji se među posljednjima uključio u dosad najbrojnije predizbore u Republikanskoj stranci. Mnogi su u SAD-u žalili što neće moći čuti ostalih sedam, među kojima ima izglednih kandidata: Ricka Perryja, Ricka Santoruma, Bobbyja Jindala, Carly Fiorinu (jedinu ženu), Lindseyja Grahama, Georgea Patakija i Jima Gilmorea.

Među vodećim republikancima sve je veći strah da će, zbog očekivanog bespoštednog rata među kandidatima, javnost biti prezasićena republikanskim svađama te će se okrenuti demokratima gdje i dalje Hillary Clinton stoji najbolje. Početkom godine je stoga predsjednik Nacionalnog republikanskog komiteta Reince Priebus iznio svoju viziju “razumnog procesa debate” s najviše devet kandidata. No, oni ga nisu poslušali.

Debata je bila burna, a jedan od vrhunaca bio je trenutak kad je Donald Trump, na pitanje hoće li podržati nekog drugog predsjedničkog kandidata, jasno rekao - ne. Trump i dalje vodi

Naime, Trump trenutačno, unatoč svojoj napadačkoj i gruboj retorici, izuzetno nekorektnoj prema imigrantima i ženama, ipak vodi među republikanskim kandidatima. Posebno je odjeknula njegova izjava kako, kad je riječ o ženama, “nema vremena za političku korektnost”. Ako ga, dakle, stranka bude prisiljena nominirati, tada je velika vjerojatnost da će izgubiti u srazu s Hillary Clinton. Gora je opcija da Trump ne bude izabran u stranci pa da se onda kandidira kao neovisni i tako oduzme značajni postotak glasova republikanskom kandidatu koji bi u tom slučaju sigurno izgubio.

Zaboravili na Hillary

U američkim medijima već ima komentara o jako dobrim odnosima Trumpa i obitelji Clinton pa ga se već vidi kao trojanskog konja među republikancima.Trump je dominirao debatom, ali ni izdaleka nije njezin pobjednik. Većina ističe kako su u nizu pitanja, od imigracije preko pobačaja do vanjske politike najbolji dojam ostavili John Kasich i Marco Rubio. Najlošije su, pak, rangirani Jeb Bush, koji nikako da kampanju postavi na čvrste osnove, i Ben Carson, kojega se smatra autsajderom. Svi ističu da je velika pobjednica upravo Hillary Clinton jer su republikanski kandidati bili toliko fokusirani na unutarnje borbe da su nju i i sadašnjeg predsjednika Baracka Obamu, naprosto zaboravili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:35