U STRAHU SU VELIKE OČI

PANIKA U TURSKOM AVIONU Hitno slijetanje u Varšavi zbog straha od džihadista

Zbog jednog jednog izgubljenog mobitela nad Poljskom su ispuštene tone mlaznog goriva, angažirani vojni avioni i izvedeno hitno slijetanje
Ilustracija
 Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX

Zrakoplov Turkish Airlinesa koji je letio iz Istanbula do San Francisca jedva dva sata nakon polijetanja podigao je uzbunu. Naime, na jednom je sjedalu na kraju zrakoplova pronađen mobitel koji nije pripadao niti jednom putniku i osoblje je odmah pomislilo da se radi o bombi, ili pak o detonatoru skrivene bombe. Neki su u zrakoplovu zaključili kako se radi o osveti džihadista tzv. Islamske države zbog uključenja Turske u ratne sukobe.

Mlada Turkinja Suma, koja živi u Los Angelesu, rekla je: “Bože, to je to. To je osveta. Maknite taj mobitel s aviona”. Pilot Altug Ekis postupio je prema pravilniku i ispustio gorivo iz zrakoplova, tako da su putnici kroz prozore dugo pomatrali sivo-bijelu struju mlaznog goriva na nebu.

Osoblje zrakoplova odnijelo je mobitel u najdalji desni kut zrakoplova, stavili su ga na komad prtljage, prekrili su ga drugim komadom prtljage i sve prekrili dekom. "To je sve upravo prema priručniku", rekao je stjuard Gökhan Ataç Heleni Smith koja se nalazila među 332 putnika. Kako je ona opisala za britanski Guardian, osjetilo se veliko olakšanje dok se zrakoplov počeo spuštati nad Poljskom, uz pratnju vojnih zrakoplova, a ustrašeni putnici pratili su razvoj situacije u potpunoj tišini.

Zrakoplov je izveo hitno slijetanje u Varšavi, i odmah su ga okružile stotine vatrogasaca i policijskih specijalaca. Ataç je ispričao kako je osoblje htjelo otvoriti vrata i dati policajcima što prije taj sporni pronađeni mobitel, ali policija je inzistirala da priđu zrakoplovu putem stepenica i to se odužilo barem 15 minuta.

Nakon što je zrakoplov evakuiran, uklonjen je mobitel. U zrakoplovu nije pronađena nikakakva eksplozivna naprava, pa se ipak radilo o lažnoj uzbuni. Putnici leta TK79 ubrzo su nastavili svoj put.

Tako su zbog jednog izgubljenog mobitela nad Poljskom ispuštene tone mlaznog goriva, angažirani vojni avioni i izvedeno izvanredno slijetanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:28