SIGURNOSNE UGROZE

DESETLJEĆA MIRA SU PROŠLA Poljska je imenovala ratnog zapovjednika oružanih snaga

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski donio je odluku kojom generala pukovnika Mareka Tomaszyckog imenuje zapovjednikom oružanih snaga u slučaju rata. Tomaszycki (57) je trenutno operativni zapovjednik poljskih oružanih snaga.

Riječ je o iznenađujućoj odluci, ali odluci koja se u potpunosti uklapa u posljednje izjave poljskih dužnosnika.

Naime, prošlog je četvrtka poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak na zajedničkoj konferenciji za medije s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom izjavio kako je “vrijeme desetljeća mira u Europi nakon hladnog rata prošlo”.

Komorowski, koji će uskoro napustiti mjesto predsjednika, izjavio je kako je riječ o reakciji na povećane prijetnje i nestabilnosti u regiji. Nije, dakle, izrijekom spomenuo Rusiju i njezinu politiku kako prema Ukrajini tako i prema istočnim granicama NATO-a, ali je sasvim jasno da je mislio upravo na prijetnju iz Moskve. Slični se pak koraci mogu u skoroj budućnosti očekivati i od baltičkih zemalja koje je u utorak posjetio američki ministar obrane Ash Carter koji je još jednom ponovio da će SAD u tim zemljama rasporediti teško naoružanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:36