INICIJATIVA KONTROVERZNOG LIJEČNIKA

Eutanaziju mlađih od 12 odobrit će i Nizozemska?

Nizozemska bi uskoro mogla slijediti Belgiju, koja je prošle godine postala prva zemlja na svijetu koja dozvoljava eutanaziju djece mlađe od 12 godina.

- Mislimo da se ta arbitrarna dobna granica mora promijeniti i da se sposobnost svakog djeteta da zatraži da umre mora ocjenjivati od slučaja do slučaja - rekao je za AFP prof. Eduard Verhagen sa Sveučilišta u Groningenu.

Dr. Verhagen poznat je i po tome što je 2003. za španjolski El Mundo priznao da je sudjelovao u eutanaziji četvero neizlječive djece. On je i autor tzv. Protokola iz Groningena iz 2004. godine, prema kojemu djeca sa dvanaest i više godina mogu zatražiti eutanaziju ako trpe nepodnošljivu bol, boluju od neizlječive bolesti, blizu su smrti, mogu izraziti svoju volju i ako njihovi roditelji pristanu na to. Nadalje, eutanazija kod djece dopuštena je samo kada se djetetov liječnički tim i neovisni stručnjaci slože da nema šansi za poboljšanje stanja ili olakšavanje patnje. Dakako, odluka o eutanaziji može se donijeti samo uz suglasnost roditelja. Od 2002. do 2012. u Nizozemskoj je odobreno pet zahtjeva za eutanaziju maloljetnika: jednog 12-godišnjaka te četvero mladih u dobi od 16 i 17 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:59