PROPAO PLAN

UHIĆENA ČETVORICA Džihadisti kanili ubiti kraljicu Elizabetu II.

Bez obzira na prijetnje, Njeno je veličanstvo obavilo sve svoje dužnosti vezane uz Dan sjećanja na ratne žrtve
 AFP

Atentat na britansku kraljicu, 88-godišnju Elizabetu II., spriječen je uhićenjem četvorice džihadista koji su umorstvo planirali počiniti nožem tijekom vojne manifestacije u poznatoj londonskoj koncertnoj dvorani Royal Albert Hall, organiziranoj uoči dana sjećanja na britanske ratne žrtve.

Veza s IS-om upitna

Policija je objavila da su uhićeni osumnjičenici stari između 19 i 27 godina, a uhićeni su u dvije odvojene racije - u zapadnom Londonu i Buckinghamshireu, blizu britanske prijestolnice. Nije poznato jesu li povezani s radikalnom islamističkom skupinom Islamska država (IS) koja je pozvala svoje pristaše da vrše terorističke udare “na neprijatelje” u inozemstvu.

Susjedi jednog uhićenog, 19-godišnjeg Jusafa Sieda, za Daily Mail su izjavili da je mladić u posljednje vrijeme pokazivao znakove radikalizacije. Počeo se odijevati u tradicionalnu muslimansku odjeću i puštati bradu. Navodno se nedavno vratio s puta u Pakistan, a njegov su stan istražitelji pretražili još u travnju. Susjedi tvrde da su se u nekoliko navrata verbalno sukobili s “ljutitim tinejdžerom”, a kada je jedan od njih prigovorio mladićevoj majci, ona je rekla: “Oprostite mi. On je moj sin i nedavno je pronašao vjeru”.

Svi u pritvoru

Mladić je uhićen u svojem domu, a u isto je vrijeme policija privela drugog ousmnjičenog - 22-godišnjaka, također u njegovu domu. Najstarijeg je osumnjičenog presrela s uperenim puškama i zaustavila dok je vozio automobil. Navodno kod nikoga nije pronađeno oružje. Uhićeni su zadržani u pritvoru, no uhićenja nisu omela kraljicu da izvrši svoje ceremonijalne dužnosti jučer, na tzv. Dan sjećanja.

“Bez obzira na sigurnosnu prijetnju, Njezino Veličanstvo neće odustati od dužnosti i obilježavanje će se održati kako je planirano”, izjavio je izvor blizak kraljici za britanske medije. Inače, britanska unutarnja obavještajna služba MI5 još je u kolovozu razinu prijetnje terorističkih napada označila kao “vrlo ozbiljnu”, što znači da je uveden drugi najviši stupanj osiguranja u Velikoj Britaniji, kada se mogućnost napada smatra “vrlo vjerojatnom”. Osiguranje je dodatno pojačano i nakon napada na kanadski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:21