KINESKA POSLA

STRAH OD PANIKE U NAJSTRAŠNIJOJ NOĆI Peking zabranio Noć vještica u podzemnoj željeznici

 AFP PHOTO / AFP PHOTO

PEKING Policija u Pekingu obavijestila je građane uoči Noći vještica da neće tolerirati nikakve maske, niti kostime u gradskoj podzemnoj željeznici. Svi koji ne poštuju zabranu, naći će se u pritvoru. Policija smatra kako maske mogu potaknuti okupljanje znatiželjnika što može stvoriti 'probleme'.

Zabrana je dio popisa restrikcija vezanih uz održavanje sastanka Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) koji je na rasporedu slijedeći tjedan u Pekingu.

Razina sigurnosti je povećana, a na ulicama su pojačana patrole i postavljene kontrolne točke. Beijing News, glasilo kineskih vlasti, piše kako nošenje kitnjaste odore ili zastrašujuće maske u podzemnoj željeznici može dovesti do izbijanja panike.

'Policija zadužena za gradski promet moli da se na stanicama i u vlakovima podzemne željeznice ne nosi neobična odjeća koja bi mogla izazvati okupljanje gomile i samim tim stvoriti neprilike', piše Beijing News.

'Ukoliko se kaos pokaže ozbiljnim i uzrokuje stampedo ili neki drugi sigurnosni incident, policija će situaciju riješiti oštro i u suglasnosti sa zakonom', upozoravaju kineski mediji. Slične zabrane u Pekingu uvedene su za vrijeme Olimpijskih igara 2008. godine.

Noć vještica nije široko prihvaćen običaj u Kini, pogotovo stoga što ga vlasti pokušavaju obezvrijediti kao praznovjerje. No, sve veći broj Kineza srednje klase, koji uglavnom žive u velikim gradovima poput Pekinga, pokazuje povećan interes za zapadnjačkim običajima i praznicima, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:05