KINESKI VLASNIK PREUZEO NJUJORŠKU INSTITUCIJU

Waldorf Astoria: najskuplji hotel svih vremena

Zašto je mali kineski osiguravatelj platio najvišu cijenu za hotel u povijesti, vidjet će se brzo. Dionica Hiltona skočila je 3%.

Kada je otvoren 1931., hotel Waldorf Astoria bio je ne samo najveći, nego i najraskošniji hotel na svijetu. Remek-djelo Art Decoa oduševilo je i tadašnjeg predsjednika Herberta Hoovera, koji je posebnim obraćanjem iz Bijele kuće naveo da njegovo otvorenje označava velik napredak u hotelskoj industriji. Waldorf Astoria, nazvan tako prema njemačkom gradu Waldorffu, odakle potječu orginalni vlasnici hotela koji je godinama prije postojao na obližnoj lokaciji, njemačko-američki milijarderi obitelj Astor, prvi je uveo room service, osmislio Waldorfsku salatu i postao društveno središte New Yorka u njegovu najraskošnijem razdoblju. Ondje je boravila Marilyn Monroe, živio Nikola Tesla, a u posjet su dolazili državnici i kraljevske obitelji iz cijelog svijeta. Omiljeno okupljalište Fitzgeraldovih bogataša “izgubljene generacije” i glamuroznih generacija koje su uslijedile u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata učinili su ga predvodnim simbolom njujorškog glamura. Petnaest godina nakon njegova otvaranja, hotel je kupio Conrad Hilton, opisavši ga pritom kao najbolji hotel na svijetu.

Legendarni lobi

Moderna vremena nisu ugasila sjaj Waldorf Astorije - svodovi s kojih vise veličanstveni lusteri, antikni namještaj i birane umjetnine i danas ga čine jednom od omiljenih adresa svjetskog jet-seta.

Sredinom ovog tjedna atmosfera u hotelu bila je bezvremenska, kao uvijek; raskošnim lobijem prolazili su vidljivo imućni gosti, svirala je opuštajuća klavirska glazba, a osoblje je kružilo oko stolova ukrašenih poslijepodnevnim koktelima. Baš ništa nije ukazivalo da je u Waldorf Astoriji dan na koji je taj američki dragulj po prvi put napustio vlasništvo Amerikanaca.

Od 1400 soba, koliko hotel nudi, neke stoje više od 2000 dolara po noći. Waldorf Astoria u međuvremenu se proširila u lanac hotela Hiltonove skupine luksuznih hotela Waldorf Astoria Hotels & Resorts, s hotelima na 27 destinacija, uključujući Šangaj, Dubai, London i Amsterdam. Ovotjedna akvizicija odnosi se isključivo na najznamenitiji hotel grupacije - Waldorf Astoriju u New Yorku. Nakon što je akvizicija objavljena, cijena dionica grupacije Hilton porasla je za 3 posto.

Unatoč nikad prije zabilježenoj svoti, ova golema akvizicija samo je jedna u seriji istočnjačkog vlasništva kultnih hotela Zapada.

Svi su sretni

Hotel Plaza uz Central Park u vlasništvu je indijskog konzorcija Sahara Group, pariški George V u rukama je saudijske kraljevske obitelji, baš kao i londonski Savoy, a vlasnik Beverly Hills Hotela u Los Angelesu i Dorchestera u Londonu je brunejski sultan. Ono što razlikuje ovu akviziciju jest da je prošla bez negodovanja lokalne javnosti, što gradsku ikonu preuzima dalekoistočni vlasnik, kao što je to bio slučaj s kupnjom prodajom kultnih hotela u Londonu i Parizu. Kada je u ponedjeljak objavljena prodaja hotela Kinezima, Njujorčani su vijest prihvatili sa zanimanjem, ali bez suviše emocija. Hotel se pod stranim vlasništvom neće promijeniti, komentiraju. Osim toga, akvizicija je pokazatelj trenda kineskog interesa za američke nekretnine, poglavito top-nekretnine Manhattana - samo u prošloj godini Fosun International kupio je zgradu One Chase Manhattan Plaza za 725 milijuna dolara, a Soho China 40-postotni udio u zgradi General Motors.

Nepoznat investitor

Grupacija Hilton, vlasnik više od 4200 hotela diljem svijeta, nastavit će s upravljanjem hotela prema menadžerskom ugovoru sklopljenom na stotinu godina. Dok će usluga ostati tradicionalno vrhunska, obećaju, najveće se promjene očekuju u izgledu hotelske zgrade.

Kinezi su najavili obnovu legendarne zgrade kako bi joj vratili originalni sjaj. Lokalni stručnjaci za nekretnine pretpostavljaju da će dio hotela biti preuređen u luksuzne stanove, kao što je to slučaj s ostalim njujorškim hotelima slične kategorije, poput Plaze. Lokacija na aveniji Park, u samom središtu Manhattana, suviše je vrhunska da se ne bi iskoristila za luksuzne nekretnine, govore.

Vijest začinjava i činjenica da je novi vlasnik kultnog njujorškog hotela kompanija Anbang Insurance Group, osiguravajuća kuća koja po tržišnom udjelu nije među vodećim igračima u Kini, a na međunarodnoj pozornici gotovo da je nepoznat investitor. Iako nositelj relativno skromnih 3,6 posto tržišnog udjela u Kini - znatno manje od konkurenta kao što je golemi konzorcij China Life, nositelj četvrtine ukupnog tržišnog udjela Kine - vrijednost Anbanga procjenjuje se na 114 milijardi dolara, prema službenim podacima navedenima na web stranici kompanije. Iako je kompanija osnovana prije samo deset godina, danas ima više od 30.000 djelatnika.

Pravi trofej

Do ovoga tjedna Anbang je bio relativno nepoznat igrač na međunarodnom tržištu, za razliku od spomenute osiguravajuće kuće China Life, koji je poznati investitor u nekretnine, uključujući akviziciju jednog nebodera u financijskom predgrađu Londona Canary Wharf za 1,4 milijarde funti. Kupnjom njujorške Waldorf Astorije, koja je među investitorima u nekretnine nesumnjivo doživljena kao trofej, njihovo ime odzvanja globalnim tržištem, kao i činjenica da će ono u budućnosti nesumnjivo sve više biti u rukama kineskih ulagača.

Drugi dom za partijsku kinesku elitu

U slučaju Waldorf Astorije, ipak, američko-kineski značaj ipak nije nov. U proljeće 1974. povijesno otvaranje kineskih vrata obilježeno je upravo u ovom hotelu, gdje je Henry Kissinger prvi put ugostio kineskog vicepremijera Denga Xiaopinga. Četrdeset godina kasnije, hotel u kojem su od tada odsjedali svi kineski državnici u vlasništvu je kompanije čiji je predsjednik Wu Xiaoui, suprug unuke Denga Xiaopinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 17:01