NEPRIJATELJI UK

'UZET ĆEMO VAM PUTOVNICU, PROGONITI VAS I ZATVORITI' Cameron prijeti svima koji misle ići u Siriju ili Irak

British Prime Minister David Cameron makes a keynote speech on the final day of the annual Conservative Party Conference in Birmingham, central England, on October 1, 2014. Talk of treason cast a shadow over Britain's Conservative party conference this week, where gossip raged over who might be next to defect to the anti-EU UK Independence Party (UKIP). AFP PHOTO / LEON NEAL
 LEON NEAL/AFP / AFP

BIRMINGHAM - Britanski premijer David Cameron osudio je u srijedu svakoga tko razmatra putovanje u Irak i Siriju kako bi se borio u redovima Islamske države izjavivši da će se prema njima ponašati kao prema neprijateljima Britanije.

Britanija je povećala oprez zbog terorističke prijetnje i priopćila je da militanti Islamske države koji se bore za teritorij u Siriji i iraku predstavljaju ozbiljan sigurnosni rizik.

Cameron je rekao u srijedu na kongresu svoje Konzervativne stranke da će učiniti sve što je moguće kako bi spriječio da ljudi putuju u Irak i Siriju boriti se na strani islamističkih militanata i također spriječio njihov povratak u zemlju.

"Ako pokušate otputovati u Siriju ili Irak mi ćemo iskoristiti sve što imamo na raspolaganju da vas zaustavimo - oduzeti vam putovnicu, sudski progoniti, osuditi, zatvoriti, a ako ste već tamo čak vas možemo spriječiti da se vratite", kazao je.

"Vi ste pokazali kome ste odani, vi ste neprijatelj Ujedinjenog Kraljevstva i trebate očekivati da će se prema vama tako i ponašati", istaknuo je.

Britanska vlada je priopćila da je najmanje 500 njezinih građana trenutačno umiješano u sukob uz 250 osoba koje su se već vratile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:21