POTPUNI SLOM NEKAD MOĆNE DINASTIJE FINANCIJERA

‘Notornog varalicu Madoffa potpuno je slomila smrt sina koji je izgubio bitku s rakom i samoubojstvo mlađeg sina’

Bernie Madoff, koji je ukrao 59 milijardi dolara, suočen je s obiteljskom krizom. Mlađi sin si je na obljetnicu očeva skandala oduzeo život, a stariji je jučer preminuo od raka
 U.S. Department of Justice

Andrew Madoff, 48-godišnji sin osuđenog prevaranta Bernarda Madoffa, umro je nakon dugogodišnje borbe s rakom, objavio je njegov odvjetnik.

Riječ je o jednom od dvojice sinova čovjeka osuđenog na 150 godina zatvora zbog najveće financijske prijevare u američkoj povijesti. Bernard Madoff je, koristeći najveću Ponzijevu shemu u povijesti, prevario stotine klijenata za gotovo 65 milijardi dolara. Policiji su ga prijavili njegovi sinovi.

Andrew Madoff bolovao je od rijetke vrste Ne-Hodgkinova limfoma. Njegov brat Mark počinio je samoubojstvo nakon što im je otac razotkriven. Madoff stariji kasnije je izjavio kako se smatra odgovornim za sinov tragičan kraj. Na medijske upite nakon smrti drugog sina nije odgovorio.

No, skandal u kojem je potpuno upropastio tisuće obitelji, i bogate i siromašne ulagače, a među dužnicima su bili i njegovi sinovi, smatra se direktnim razlogom njihove prerane smrti. Mark se objesio u stanu u New Yorku na drugu godišnjicu očeva uhićenja, a Andrew je lani u intervjuu za People izjavio da je stres zbog skandala pogoršao njegovo zdravstveno stanje. “Jedan način na koji se to može gledati jest da je skandal mog brata ubio brzo, a mene ubija polako”, izjavio je tada Andrew. “Iako sam na samrtnoj postelji, i dalje mu ne opraštam. Nikad mu neću oprostiti i on je za mene već mrtav”, dodao je. Supruga Ruth s njim ne razgovara, osim što ga je povremeno obavještavala o tome kako je Andrew.

Lom za lomom

Bernard Madoff je 2009. osuđen na velikom suđenju koje su mjesecima pratili svi svjetski mediji. Trenutačno se nalazi u zatvoru s maksimalnim osiguranjem u Sjevernoj Karolini. U ranijem intervjuu za medije stariji Madoff je izjavio kako s njim ne razgovaraju ni sin Andrew, ni brat Peter koji je osuđen kao suučesnik u prijevari. Ne krivi ih. “Ja sam ovdje, a oni se suočavaju s bijesom vani, i to nije pošteno”, rekao je tada Bernard (76).

Obitelj Madoff doživljavala je lom za lomom nakon što je pronevjera eksplodirala javnim skandalom krajem 2008. godine. Madoffova supruga tvrdila je da nije znala za poslovanje svog supruga, a to su tvrdili i njegovi sinovi Andrew i Mark. Upravo su njih dvojica policiju obavijestila o očevu ilegalnom poslovanju nakon što im je, prema njihovu iskazu, Bernard Madoff priznao da je njegov investicijski biznis golema Ponzijeva shema. Involvirani su bili deseci tisuća investitora, od švicarskih bankara do mirovinskih fondova radničkih sindikata, poznatih dobrotvornih udruga i sveučilišta.

Andrew Madoff zaposlio se u očevoj kompaniji Bernard L. Madoff Investment Securities 1988., odmah nakon završenog fakulteta u Pennsylvaniji. Kao i brat, radio je u odjelu za trgovinu, dva kata iznad ureda u kojemu se motalo klupko očeve Ponzijeve sheme. Nakon što je uhićen, Andrew i Mark su tvrdili da ništa nisu znali.

Teret za obitelj

Istražitelji su ubrzo izjavili kako vjeruju da je Bernard sve počeo još dok su bili djeca. Protiv njih dvojice sud nikada nije podigao optužnice. No, zato su upropašteni klijenti podigli zajedničku civilnu tužbu u kojoj su tvrdili da su braća suučesnici u zločinu jer su “znali za prijevaru i svjesno je ignorirali”. Britanski sudac odbacio je optužnicu navodeći kako nema nikakvih dokaza i kako je riječ o “poštenim ljudima s integritetom”.

No, sumnje i skandal nastavili su opsjedati Madoffe te su postali velik teret za obitelj. U prosincu 2012. Mark Madoff je pronađen obješen u svom stanu na Manhattanu, a odvjetniku je poslao poruku da “nitko ne vjeruje u istinu”. Za razliku od brata, Andrew je odbio povući se iz poslovnog života i zaručnici je pomogao u podizanju tvrtke za konzalting.

Nestale milijarde

Zajedno s njom i majkom Ruth napisao je biografiju obitelji, objavljenu 2011. Kad se vratila njegova bolest, u bolnici je pisao blog otvoren za obitelj i prijatelje.

Osim Marka i Andrewa, za Bernarda Madoffa radilo je još nekoliko članova njegove obitelji. Brat Peter, odvjetnik, bio je jedan od direktora, a njegova kći Shana radila je u pravnoj službi. Peter je osuđen na deset godina zatvora, a Shana i dalje tvrdi da ništa nije znala. Udana je za jednog istražitelja koji je radio na sumnjivim Madoffovim poslovanjima, i tako se par upoznao, no kasnije istrage zaključile su da ljubavna veza nije utjecala na prekid tadašnje istrage.

Madoff je klijente prevario za stvarnih 19 milijardi dolara, iako je iznos koji je s kamatama i lažnim dobicima dugovao klijentima iznosio 59 milijardi dolara. Sud ga je kaznio maksimalnom kaznom. Madoff je bio poznat i kao donator Demokratske stranke i dobrotvornih fondova, a članovi obitelji zaposleni u tvrtki bili su članovi raznih poslovnih udruženja i fondova, čak i onih povezanih sa sigurnošću ulaganja. Iako je Madoff tvrdio da je počeo sa spekulacijama početkom 90-ih, vjeruje se da je njegova kompanija bila velika laž još u 80-ima.

Ugledni biznismen

Na površini, bila je to uspješna tvrtka uglednog Njujorčanina poljskih korijena, iz siromašne obitelji, koji se sam obogatio. Mnogi su bili spremni jamčiti za ugled poznatog biznismena i stoga je šok nakon razotkrivanja bio još veći. Među njegovim klijentima bili su i holivudski filmaš Steven Spielberg te nobelovac Elie Wiesel koji je preživio holokaust. Ne samo da je Madoff upropastio tisuće obitelji koje i dalje ne uspijevaju vratiti uloženi novac, u nekim slučajevima i ušteđevinu, nego je skandal uništio njegovu obitelj.

U trenutku kad je 2009. uhićen njihov otac, Andrew je dugovao svojim roditeljima 9,5 milijuna dolara, a Mark 22 milijuna dolara. Bernard je 2008. godine sinu Andrewu dao dvije pozajmice: 4,3 milijuna dolara u listopadu i 250.000 dolara u rujnu. Andrew je posjedovao kuću u Greenwichu u Connecticutu i stan na Manhattanu, isto kao i brat Mark prije smrti. Mark je također imao dug kod roditelja: 22 milijuna dolara.

Mete istrage

Nakon razvoda od supruge 2000. godine Mark je podigao novac s računa. Obojica su koristila vanjske investicijske kompanije kako bi upravljali vlastitim dobrotvornim organizacijama.

Andrewu je 2003. dijagnosticirana bolest, no vratio se na posao. Imenovan je predsjednikom uprave fondacije za istraživanje limfoma 2008., no podnio je ostavku nakon izbijanja skandala.

Peter Madoff, ali i Andrew sve do smrti, bili su mete istrage u poreznoj prijevari, prema pisanju Wall Street Journala. Knjigovođa Bernarda Madoffa, David Friehling, surađuje s istražiteljima nakon što je priznao krivnju. U civilnoj tužbi podignutoj 2009. protiv sinova, tužitelj Irving Picard naveo je da je Peter Madoff uložio u bratovu shemu 32 tisuće dolara, a izvukao više od 16 milijuna dolara, dok je Andrew, prema optužnici, uložio milijun dolara, a povukao 17 milijuna. Mark je optužen da je uložio 745 tisuća, a povukao 18,1 milijun dolara.

Obojica su uporno tvrdila da nisu ništa znali o očevim malverzacijama. Navodno im je, kad je priznao o čemu se radi, rekao da je cijela kompanija “jedna velika laž”.

Nakon što je osuđen, a priznao je 11 točaka optužnice, Madoff je izjavio: “Iza sebe, kao što su istaknule neke moje žrtve, ostavljam sramotu u naslijeđe svojoj obitelji i unucima. To je nešto s čim moram živjeti ostatak života. Žao mi je”.

No, Madoffova je nećakinja medijima kasnije otkrila da joj je Madoff u pismima poručio da život u zatvoru i nije tako strašan. “Oslovljavaju me s ‘ujak Bernie’ ili ‘gospodine Madoff’. Kamo god krenuo, ne mogu pobjeći od pozdrava i ohrabrenja, svi mi govore da se držim. Zapravo je jako slatko kako su svi zabrinuti za mene i zanima ih kako sam, uključujući i zatvorske stražare... Ovo je sigurnije mjesto nego ulice New Yorka”, napisao joj je Madoff.

Njegova supruga je CBS-u otkrila da su njih dvoje pokušali izvršiti samoubojstvo kad je skandal otkriven. Ruth Madoff ustvrdila je da su zajedno popili šake tableta na Badnju večer 2008.

Distanca od roditelja

Sam Madoff je imao srčani udar u prosincu 2013. i navodno je u posljednjoj fazi bolesti bubrega. Madoff je također za neke medije tvrdio da ima rak bubrega.

Carstvo mu se urušilo s izbijanjem financijske krize 2008. u Americi. Klijenti su mu počeli prilaziti i tražiti povrat investicija, a on je sinove pozvao u svoj stan i potpuno se slomio. “Jecao je i ispričao nam o čemu se radi. Nisam mogao vjerovati i osjećao sam se kao da mi je glava eksplodirala. Koristio nas je kao ljudske štitove jer smo tvrtki davali pravu ekspertizu. Nijedan otac to ne može učiniti svojim sinovima”, izjavio je ranije Andrew. Nakon skandala se distancirao od majke. Prema njegovu mišljenju, nije se udaljila od oca kao što je trebala. Kontakte su obnovili tek nakon tragičnog samoubojstva njegova brata koji jednostavno nije uspio izdržati pritisak. Zbog skandala se raspao i Andrewov brak. Jedini u obitelji nije promijenio ime. “Ja sam Madoff i ostat ću to do kraja svog života”, ustvrdio je. Kad je umro u bolnici u New Yorku, uz njega je bila zaručnica, a iza njega su ostale dvije kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:43