PLEMENITI DOPING

BORBA ZA POŠTENJE Svjetska antidoping agencija na popis zabranjenih sredstava uvrstila i dva plemenita plina!

 Damjan Tadić/CROPIX

MONTREAL - Svjetska andtidoping agencija (Wada) na popis zabranjenih sredstava dodala je dva plemenita plina – argon i ksenon, piše BBC. Agencija tvrdi kako mnogi sportaši koriste ove plinove kako bi potaknuli rast crvenih krvnih zrnaca i time povećali izdržljivost.

Navodno se ovom vrstom dopinga najviše koriste ruski sportaši, a jedna tamošnja tvrtka na svojoj web stranici ponosno ističe zahvalnicu od strane Ruskog olimpijskog odbora zbog 'organizacije i provedbe pomoćnog sredstva za inhalaciju'.

Plemeniti plinovi, pomiješani s kisikom, potiču tijelo na proizvodnju proteina HIF1, što stimulira stvaranje eritropoetina – hormona koji regulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Što je više crvenih krvnih zrnaca, krv može 'ponijeti' više kisika, a samim tim povećava se izdržljivost, neophodna u skoro svim sportovima.

Zabrana ksenona i argona stupila je na snagu 1. rujna, ali Wada još uvijek nema pouzdane načine detekcije takve vrste dopinga.

No, neki znanstvenici smatraju kako ova zabrana nema smisla dok god se ne zabrane i hipoksične komore. Riječ je o uređajima u kojima se simulira atmosfera na velikim visinama gdje je zrak rjeđi, s manje kisika. Neki sportaši provode dane u takvim komorama iz istog razloga kao i kod dopinga ksenonom i argonom – proizvodnje više crvenih krvnih zrnaca.

U Wadi tvrde kako plemeniti plinovi mogu izazvati zdravstvene probleme kod sportaša, s čim se ne slaže Dr. Ben Koh, bivši sportaš i stručnjak za sportsku medicinu: 'Smatram kako je ksenon sigurniji nego hipoksične komore koje mogu izazvati zastoj srca, ozlijede uha i pluća te mnoge druge, dobro dokumentirane probleme. Ksenon je, pak, u usporedbi s hipoksičnim komorama, prilično siguran'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:31