PORUKA IZ EUROPE

NOVE SANKCIJE RUSIJI 'Moskva nije smanjila napetosti oko Ukrajine, moramo se pripremiti na treći krug'

Hague se obratio novinarima uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Ateni i rekao da je na istočnoj ukrajinskoj granici i dalje raspoređen veliki broj ruskih vojnika
 AFP

ATENA - Europa se treba pripremiti za nove, stroge gospodarske sankcije Rusiji jer Moskva nije smanjila napetosti oko Ukrajine, izjavio je u petak britanski ministar vanjskih poslova William Hague, ocjenivši povlačenje djela ruskih trupa s ukrajinske granice "simboličnim", javile su agencije.

Hague se obratio novinarima uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Ateni i rekao da je na istočnoj ukrajinskoj granici i dalje raspoređen veliki broj ruskih vojnika. S obzirom da Rusija nije ništa bitno učinila da bi smanjila stanje napetosti zbog Krima, Hague ocjenjuje da je "situacija i dalje vrlo opasna".

"Nismo vidjeli stvarno smanjivanje napetosti od strane Rusije i stoga se Europa ne smije opustiti glede pripremanja trećeg kruga sankcija. Također se mora pobrinuti za snažan i jedinstven odgovor", kazao je Hague, aludirajući na strože trgovinske i gospodarske sankcije kojima je EU zaprijetio Rusiji ukoliko upadne u istočnu i južnu Ukrajinu.

No, dodao je da još nije stiglo vrijeme za "treću fazu sankcija", ali da "trebaju biti pripremljene" ukoliko se kriza pogorša.

Finski ministar vanjskih poslova Frank Timmermans je kazao da "ne smijemo dopustiti da nas Moskva zaplaši" te da Unija mora održati strategiju koja daje rezultate.

"Moramo raspraviti kako na najbolji način pomoći Ukrajini", dodao je Timmermans.

Ruska aneksija Krima uvelike je narušila odnose s Europom te se postavlja pitanje o dugoročnoj politici Unije prema Moskvi, kao i o sposobnosti EU-a da osigura stabilnost u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:42