ISPOVIJEST EGZEKUTORA

‘Sjećam se svake osobe koju sam ubio... I još uvijek imam noćne more’

Ault je posao napustio 1995. godine i otad uči živjeti s osjećajem krivnje. Danas je borac protiv smrtne kazne

Većina osoba u emisiju dolazi dobro pripremljena, na oprezu. No, dr. Allen Ault jednostavno je sjeo pred kameru i otvorio dušu, opisuje Stephen Sackur, BBC-jev novinar i voditelj emisije “Hard Talk”, razgovor koji je nedavno vodio s američkim psihologom, jednim od vođa kampanje za ukidanje smrtne kazne u SAD-u.

“Njegovo izvješće o nadziranju pogubljenja u Georgiji bilo je jedno od najbolnijih, najiskrenijih i najhrabrijih svjedočanstava koje sam ikad čuo”, ističe Sackur. Što se dogodilo Aultu?

Rasističke primjedbe

Ault je kao psiholog radio u zatvoru u Georgiji i baš je taj zatvor postao mjesto gdje su osuđenike na smrt ubijali na električnoj stolici. Tako se Ault preko noći našao na mjestu nadzornika izvršenja egzekucija. “Još imam noćne more”, kazao je i dodao da ubojstva koja je gledao zauvijek ostaju u njegovoj psihi. Pamti svaki detalj svakog ubojstva koje je nadzirao.

Jedna od najtežih bila mu je egzekucija Christophera Burgera (34) koji je u zatvoru završio sa 17 godina i s graničnim mentalnim oštećenjem. Osuđen je zbog silovanja i ubojstva, a na smrtnu kaznu u zatvoru je čekao 17 godina. Ault priznaje da je na njemu vidio promjenu: sazrio je, mozak mu se promijenio. Očajnički se kajao. Ubijen je prije 20 godina. “Njegove zadnje riječi upućene meni bile su: ‘Oprosti mi’. Mogao sam vidjeti potres koji je zahvatio njegovo tijelo. Tada je nastupila tišina, a ja sam znao da sam ubio ljudsko biće.” Svaka egzekucija produbila je njegove sumnje u ispravnost smrtne kazne.

William Henry Hance bio je Afroamerikanac kojeg je porota, sastavljena većinom od bijelaca, osudila na smrt zbog ubojstva tri žene. Afroamerikanac koji je bio član porote poslije je opisao atmosferu i rasističko zastrašivanje. Jedan bijelac u poroti rekao je da bi egzekucija “ostavila crnca manje za hranjenje”. Hanceov IQ test pokazao je da je bio mentalno znatno ograničen.

Kazna ovisi o rasi

“Zašto niste napustili taj posao?” pitao je Sackur Aulta. “Na koncu sam to i učinio”, uzdahnuo je. “Ali, bilo je prekasno?” “Da, provodim život kajući se za svaki trenutak i za svaku egzekuciju.” Posao je napustio 1995., godine je proveo razgovarajući sa psiholozima, učeći kako se nositi s osjećajem krivnje. Odbacuje tvrdnje da smrtna kazna pridonosi smanjenju zločina. U SAD-u rasa žrtve često, tvrdi Ault, određuje težinu kazne. “Ubijete li bijelca, imate tri puta veću šansu biti osuđeni na smrt negoli da ste ubili Afroamerikanca.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:33