STRAH OD MIGRANATA

EUROPSKA KOMISIJA UPOZORAVA BOGATE ČLANICE ‘Ne paničarite! Strani radnici donose više koristi nego štete’

Debata o mogućim zloupotrebama socijalnog sustava, koje će provoditi Bugari i Rumunji, posebno je prisutna u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Nizozemskoj
 AFP

Europska komisija još uvijek nema podatke od država članica prema kojima bi se već moglo procijeniti utjecaj ukidanja restrikcija za slobodno kretanje radnika, koje od početka godine više ne važe za građane Bugarske i Rumunjske.

Međutim, kako je jučer u Bruxellesu rekao Jonathan Tod, glasnogovornik za pitanja zapošljavanja i socijalne politike, sve upućuje na to da nema naznaka o mogućim velikim valovima navale radne snage iz tih dviju najsiromašnijih država EU.

Uplate osiguranja

Debata o mogućim zloupotrebama socijalnog sustava, koje će provoditi Bugari i Rumunji, posebno je prisutna u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Nizozemskoj. Glasnogovornik Komisije podsjetio je da sve studije pokazuju da su od slobodnog kretanja radne snage države članice imale puno više koristi nego štete. Radnici iz novih država članica su znatno više uplaćivali u sustav socijalnog osiguranja nego što su od njega dobivali. Jedan drugi argument Komisije jest da su mnogi Bugari i Rumunji koji su imali namjeru otići iz države u potrazi za poslom to već učinili i otišli u države koje ni prije nisu uvele ograničenja. Zbog svega toga EK smatra da su strahovi od masovnog dolaska Bugara i Rumunja koji bi zlorabili sustav socijalne pomoći preuveličan.

Sedam godina zabrane

Komisija je jasno ponovila da niti jedna država članica EU više ne smije ograničiti prava slobodnog kretanja radnika iz bilo koje države EU, osim iz Hrvatske koja je tek ušla u EU, a takva ograničenja za građane Hrvatske države mogu provoditi do sedam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:20