TEŠKA OPTUŽNICA

MURSI OPTUŽEN ZA TERORIZAM Mogao bi završiti na vješalima

 AP Photo/Maya Alleruzzo

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi optužen je za urotu radi izvođenja terorističkih akcija i odavanja tajni stranoj zemlji i mogao bi završiti na vješalima, piše u optužnici objavljenoj u utorak u Kairu.

U Egiptu je vlast preuzela vojna hunta koja donedavnog predsjednika optužuje da je iskoristio kaos nakon ustanka kojim je 2011. svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak i, kao čelnik Muslimanskog bratstva, organizirao napade na snage sigurnosti na sjeveru Sinaja, a sve kako bi ustanovili "islamistički emirat" na sjeveru Sinaja. U optužnici se tvrdi i kako je Mursijevo Muslimansko bratstvo počinilo djela nasilja i terorizma u Egiptu i pripremalo "teroristički plan" koji je predviđao i savez s palestinskom skupinom Hamasom i Hezbolahom iz Libanona.

Mursijevo djelovanje na funkciji egipatskog predsjednika (izabranog na legitimnim izborima s više kandidata) ni manje ni više, opisuje se kao najveći slučaj urote u egipatskoj povijesti. Optužnica protiv Morsija dodatno je podebljana i zaključkom kako je Muslimansko bratstvo još 2005. osmislilo plan o slanju svojih ljudi u pojas Gaze, a ondje će Hezbolah i iranska revolucionarna garda provesti vojnu obuku. Po povratku u Egipat, kaže se u optužnici, bilo je predviđeno da se udruže s ekstremističkim skupinama na Sinaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:17