VAPAJ ŠPIJUNA

'Zatočen sam u Iranu 7 godina! Pomozite mi!'

Umirovljeni FBI-ev agent Robert Levinson u travnju 2007. odletio je na iranski otok Kiš, pun turista, krijumčara i kriminalaca.

Sastao se s jednim sumnjivim tipom, odjavio iz hotela i nestao. Vlasti SAD-a tvrde da je privatno otputovao na otok. “On je privatna osoba s privatnim poslom u Iranu”, poručili su nakon nestanka. Službena je verzija do danas ostala ista: Levinson nema veze s CIA-om.

Platili njegovoj obitelji

No, novinari AP godinama su istraživali te sada objavili da Levinson ipak jest radio za CIA-u. Ne regularno: angažirao ga je tim analitičara koji nemaju ovlasti za pokretanje špijunskih akcija i poslali ga u Iran. Kad je nestao, CIA je demantirala da ima veze s njim. No, kad su informacije došle do Kongresa, izbio je jedan od najvećih skandala u povijesti CIA-e, prenosi Washington Post. Nastojeći sve zataškati, CIA je platila Levinsonovoj obitelji 2,3 milijuna dolara kako bi spriječila tužbu, otpustila i kaznila analitičare... Ako je živ, Levinson ima 65 godina. Otac sedmero djece s Floride, osim za FBI, radio je 28 godina za DEA-u, agenciju za borbu protiv droge. Od sloma SSSR-a specijalizirao se za ruske mafijaše. Dok je radio za FBI, na jednoj se konferenciji sprijateljio s CIA-inom stručnjakinjom za istu temu Annom Jablonski, koja će postati njegov ulaz u CIA-u. Novinari AP-a još su 2010. dobili dokaze da je Levinsona angažirala CIA, no čak su tri puta pristali odgoditi objavu teksta jer su ih u vladi uvjeravali kako bi to uništilo akciju oslobađanja. Kad su shvatili da ih vuku za nos, odlučili su objaviti priču. Levinson sigurno nije odmah ubijen jer je obitelj krajem 2010. i početkom 2011. dobila fotografije i videosnimke, koji su dokazivali da je živ. To je izazvalo diplomatsku razmjenu SAD-a i Irana, ali bez uspjeha. Ako je još živ, Levinson je rekorder: dosad je najdulje oteti Amerikanac bio novinar AP-a Terry Anderson, zatočen dulje od šest godina u Bejrutu. Levinson je iz FBI-a otišao u mirovinu 1998., ali je nastavio raditi kao privatni istražitelj. Jablonski ga je 2005. pozvala da u CIA-inu odjelu za financijske prevare održi predavanje kako pratiti tragove prljavog novca. U lipnju 2006. šef odjela sklopio je ugovor s njim da im za 85.000 dolara piše izvještaje. Međutim,nije pisao obične izvještaje, nego je kao pravi špijun putovao i prikupljao informacije. Dostavljao ih je Jablonski i ako je što trebao, obraćao se njoj na privatni mail.

Inzistirao na sastanku

Početkom 2007. priopćio je Jablonski da prikuplja informacije o korupciji u Iranu. Osmog ožujka odletio je na Kiš. Tu se sastao sa svojim izvorom, Dawudom Salahuddinom. On kaže da mu je savjetovao da sve odgodi dok SAD ne okonča misiju u Iraku, no Levinson je inzistirao pa su se našli u njegovoj sobi u hotelu. Sljedeći dan je nestao.

U studenome 2010. obitelj je dobila videoporuku od 54 sekunde. “Valjda 33 godine službe za SAD vrijede nešto, molim vas pomozite mi”, poručio je Levinson. Mail je stigao iz Pakistana. U travnju 2011. stigao je novi, iz Afganistana. Obični teroristi i kriminalci ne bi bili toliko pažljivi, no ako su Levinsona otele iranske tajne službe, zašto bi to držale u tajnosti? Levinsona nema, a Jablonski je bila prisiljena dati ostavku pa danas za američke kompanije analizira koliko je opasno da investiraju u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:10