ZASTALI ZBOG PRISLUŠKIVANJA

EU I SAD NASTAVLJAJU PREGOVORE O SLOBODNOJ TRGOVINI 'Vrlo dobra vijest za ekonomski rast '

 AFP

Nakon jako neugodnog skandala u kojemu je otkriveno da je američka obavještajna agencija NSA godinama prisluškivala njemačku kancelarku Angelu Merkel, Europska unija i Sjedinjene Države ipak će nastaviti pregovore o strahovito važnom sporazumu o slobodnoj trgovini. To bi trebao biti najveći takav sporazum ikad sklopljen.

Pregovori o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) trebali su početi u listopadu ali prvo je došlo do shutdowna, blokada proračuna obustavila je rad većine američkih vladinih agencija, a onda je izbio skandal sa prisluškivanje.

Američki državni tajnik Joh Kerry prošlog je tjedna zamolio europske lidere da ne dopuste da skandal ugrozi pregovore. SAD i EU zajedno proizvode 30 bilijuna dolara vrijednosti godišnje, skoro polovicu svjetskog BDP-a, a EU procjenjuje da bi sporazum članicama mogao donijeti dodatnih 119 milijardi eura godišnje.

Pregovori bi ako sve bude dobro mogli završiti krajem 2014. glavni ekonomist banke Berenberg Holger Schmieding za BBC Radio 4 Today izjavio je da bi sporazum o slobodnoj trgovini bio “vrlo dobra vijest za ekonomski rast u godinama koje dolaze”.

Jedno od područja u kojima bi se to prvo vijdelo kada bi se uskladili standardi, jest automobilska industrija. Problemi u pregovorima mogli bi biti zaštita osobnih podataka i GMO hrana.

Drugi stručnjaci kažu da će pregovori olabaviti jake zakone za zaštitu potrošača koje imaju obje zemlje. Treća runda zakazana je 16. prosinca u Washingtonu, a ovoga tjedna pregovara se o uslugama, ulaganjima, energetici i sirovinama. Šef europskog pregovaračkog tima je Ignacio Garcia Bercero, a američkog Dan Mullaney.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:47