NOVA RAZONODA

VATIKAN OSNOVAO KRIKET KLUB Prvu utakmicu igraju protiv anglikanaca

Boje kluba bit će boje Vatikana, bijela i žuta, na dresovima i trenirkama bit će papinski grb.

Vatikan je osnovao svoj službeni kriket klub i nazvao ga Kriket klub Sv. Petra. Ideju je dao australski veleposlanik pri Svetoj Stolici John McCarthy kao doprinos jačanju međuvjerskog dijaloga ili kako je McCarthy to nazvao “sportskoj diplomaciji” koja će u igri spojiti Hinduse, Muslimane i Sikhe. Idući korak bit će izbor igrača.

Prema McCarthyjevim procjenama birat će se između 250 i 350 potencijalnih igrača iz cijeloga svijeta koji se trenutno školuju u sjemeništima i teološkim sveučilištima u Rimu, a mnogi od njih dolaze iz zemalja kojima je kriket nacionalni sport. Studenti i svećenici natjecat će se za mjesto u Klubu Sv. Petra na posebno priređenom turniru, tim će se zvati Vatikan XI. Boje kluba bit će boje Vatikana, bijela i žuta, na dresovima i trenirkama bit će papinski grb.

Predsjednik kluba je indijski svećenik Theodore Mascarenhas, inače vrstan igrač kriketa. On je uvjeren u snagu Crkve i kaže: “Ova ekipa bit će dovoljno jaka da pobijedi bilo koga na svijetu”. Papa Franjo voli nogomet i navija za San Lorenzo iz svoje rodne Argentine, ali otac Mascarenhas uvjeren je da će prigrliti i kriket jer. “Mislim da je kriket još jedna stvar koja će biti dio njegove otvorenosti” kaže. Prvi izazov Sv. Petar uputio je Anglikanskoj crkvi, a utakmica bi se trebala održati u rujnu iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:58