SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO 2022.

Guardianovo istraživanje: Radnici koji grade stadione u Kataru umiru od vrućine, ne plaćaju ih, uzimaju im putovnice...

Guardian tvrdi da su od 4. lipnja do 8. kolovoza od srčanih udara i nesreća na radu na gradilištima u Kataru umrla najmanje 44 radnika

Organizacijski odbor Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. “zgrožen” je člankom koji je objavio britanski dnevnik Guardian. Nakon višemjesečne istrage, Guardianovi su novinari izvijestili o izrabljivanju i zlostavljanju radnika koji iz stranih zemalja dolaze raditi na gradilištima objekata za prvenstvo.

U intervjuu koji je prije tri tjedna dao radiju BBC, novinar je direktora Organizacijskog odbora Hasana Al Tavadija pitao o uvjetima rada i dobio ovaj odgovor: "Sigurnost, dostojanstvo i zdravlje radnika naš je prioritet. Svaki pojedini radnik je propisno zbrinut." Rekao je da pravi radovi još nisu ni počeli, da će kada počnu svi izvođači morati poštivati “povelju o radnicima."

"Te smo standarde predočili Human Rights Watchu i Amnesty Internationalu i s njima smo u otvorenom dijalogu", rekao je Al Tavadi.

Katarci su već uproblemima jer je unutar FIFA-e pokrenuta kampanja da se zbog previsokih ljetnih temperatura u njihovoj klimi prvenstvo premjesti negdje drugdje ili da se pomaknu datumi utakmica , ali Katarci za to ne žele čuti i uvrijeđeni su što Zapad sumnja u njihovu sposobnost da osiguraju normalne uvjete za publiku i igrače. FIFA će o datumima raspravljati na sastanku u Zürichu 3. i 4. listopada.

Nedugo nakon Al Tavadijeva intervjua na BBC-ju , Guardian je objavio priču o radnicima iz Nepala koji predstavljaju “lice eksploatacije i zlostavljanja ravnog modernom ropstvu.” Katarci su rekli da će istražiti navode, a FIFA da je “vrlo zabrinuta”.

Guardian tvrdi da su od 4. lipnja do 8. kolovoza od srčanih udara i nesreća na radu na gradilištima u Kataru umrla najmanje 44 radnika, da postoje dokazi o prisilnom radu na najvećem infrastrukturnom projektu Svjetskog prvenstva, da Nepalcima mjesecima nisu ništa platili, a uzeli su im putovnice i ograničavaju im kretanje u Kataru te da je u nekim slučajevima radnicima koji na pustinjskoj vrelini rade na gradilištima, uskraćen pristup pitkoj vodi.

Organizacijski odbor svjetskog prvenstva 2022. izjavio je da “nema opravdanja” za bilo kakav loš tretman radnika i da će učiniti sve da im osigura poštenu plaću i uvjete. Tvrde da ako takvih slučajeva i ima, da su oni vrlo rijetki i da će ih sankcionirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:42