SLOŽENA OPERACIJA

Otok Giglio se priprema na uspravljanje Coste Concordie

Mali talijanski otok Giglio priprema se u nedjelju za uspravljanje ogromne olupine kruzera Costa Concordije na jugu Italije, što je dosad nezabilježena operacija koja će početi u ponedjeljak.

"Operacije uspravljanja Coste Concordie će početi u ponedjeljak 16. rujna. Jakost vjetra i visina valova su kompatibilni s maksimalnim vrijednostim predviđenim u izračunima izvedivosti operacije", priopćila je civilna zaštita.

Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri nogometna igrališta leži nagnuta u moru oko otočića Giglia otkako se u siječnju 2012. nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika.

U nesreći su poginule 32 osobe.

Pretpostavlja se da se radi o najskupljem izvlačenju brodske olupine u povijesti.

Uz pomoć cementnih vreća i za tu prigodu posebno izrađene metalne platforme, radnici su ranije uspjeli stabilizirati zahrđali brod koji je svakoga trenutka mogao s podvodne stijene skliznuti u dublje vode.

Plan je uspraviti olupinu pomoću čeličnih užadi i hidrauličnih dizalica, što je vrlo složena i osjetljiva operacija imajući na umu da je trup broda teško oštećen 20 mjeseci nakon havarije.

Ako se sve bude odvijalo prema planu i vrijeme ostane povoljno, brod će se uz pomoć jakih sajli najprije zarotirati, a potom će ga se povlačenjem ispod i iznad olupine lagano staviti u uspravan položaj.

Uspravljena Costa Concordia će se zatim stabilizirati prije nego što se otegli u rezalište i pretvori u staro željezo, što se predviđa tek za nekoliko mjeseci.

Akcija uspravljanja bi mogla trajati 12 sati tijekom kojih će biti zabranjen sav pomorski promet u tome području.

Vlasti su postavile zaštitnu ogradu oko olupine i brodovi koji ne sudjeluju u uspravljanju nemaju pristup. Čak su i letovi iznad Concordie zabranjeni.

Luka tog otoka će cijeli dan biti zatvorena za turističke trajekte.

Šef civilne zaštite Franco Gabrielli je istaknuo da uspravljanje kruzeta sada predstavlja manji problem te da se najveća pozornost usmjerava na moguće probleme zagađenja okoliša.

Plutajuće barijere koje sprečavaju širenje zagađenja raspoređene su oko olupine, a spremne su i ekipe koje bi u slučaju potrebe ispumpavale toksične tekućine.

Stotinjak ljudi će sudjelovati u toj operaciji, prvoj za olupinu tih dimenzija, pod vodstvom južnoafričkog stručnjaka za odsukavanje brodova Nicka Sloanea.

Vlasti su objavile da će operacija stajati 600 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:22