TEL AVIV DOBIVA GRADONAČELNIKA HOMOSEKSUALCA?

Nitzan Horowitz: Ne mislim biti tu samo za gayeve, već i za straight ljude, Arape i Židove

Nalikuje prototipu europskog političara lijeve orijentacije, u Kneset je izabran 2009. i kune se da će Tel Aviv približiti ljudima

Ako na konzervativnom i religijski vrlo osjetljivom Bliskom istoku postoji zemlja koja bi uskoro mogla biti spremna za prvog gay gradonačelnika, onda je to bez svake sumnje Izrael, a najspremniji izraelski grad svakako je Tel Avivm koji je i LGBT zajednica nedavno proglasila naj gay friendly svjetskom destinacijom.

Nedugo nakon što je u Tel Avivu gay parada okupila rekordnih 100 tisuća sudionika, očito je došlo vrijeme za promjene barem u izraelskoj prijestolnici, koja je posljednjih godina postala jedno od najatraktivnijih odredišta za život na Bliskom istoku. A promjene bi mogle nastupiti već u listopadu, za kada su raspisani sljedeći lokalni izbori; 48-godišnji Nitzan Horowitz mogao bi postati prvi deklarirani gay gradonačelnik jednog velikog grada na Bliskom istoku.

Obećanje građanima

Horowitz, koji je kao kandidat izraelske ljevice Meretz 2009. izabran u izraelski parlament Kneset, zasad je jedini deklarirani pripadnik gay zajednice od ukupno 120 članova parlamenta. S uspješnom dugogodišnjom novinarskom karijerom na izraelskom TV kanalu Channel 10 te u utjecajnim dnevnim novinama Haaretz, za koje je jedno vrijeme izvještavao iz Pariza i Washingtona, Horowitz se nada da bi mogao opasno pomrsiti račune aktualnom gradonačelniku, laburistu Ronu Huldaiu, koji četvrti put juriša na gradsku vijećnicu izraelske prijestolnice.

- Ne, ne mislim biti gradonačelnik samo gay zajednice u Tel Avivu. Upravo suprotno. Nastojat ću biti gradonačelnik svih građana; i gay i straight, i Židova i Arapa, sekularista, religijaca... - govori Horowitz u jeku kampanje.

Utjecaj na promjene

Iako je Izrael zakormilario k pozitivnom putu tolerancije i davanja većih prava pripadnicima LGBT zajednice, i sam je Horowitz svjestan kako dan uspostavljanja potpune jednakosti među svim građanima u zemlji Davidovih potomaka neće skoro svanuti. Većinu stanovništva u toj bliskoistočnoj zemlji čine Židovi, a odmah iza njih konzervativni islamisti i kršćani, koji se tradicionalno oštro suprotstavljaju suvremenim tendencijama koje približavaju prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica po pitanju braka, ali i osjetljivom pitanju posvajanja djece istospolnih zajednica.

- Gradonačelnik Tel Aviva jedna je od najutjecajnijih osoba u državi i svojim primjerom može utjecati na mnoge društvene promjene. Ako npr. gradonačelnik odluči promovirati toleranciju i prava homoseksualaca u školama, onda može promijeniti ozračje u cijeloj državi - smatra Horowitz.

Gubitak atraktivnosti

U Izraelu su i dalje mnoge škole zatvorene za pripadnike gay zajednice, a gotovo da deklariranih homoseksualaca u javnim ustanovama i nema. Unatoč činjenici da većina građana u Tel Avivu podržava brak istospolnih zajednica, činjenica je da brak u Izraelu kao instituciju strogo konotroliraju crkva i religija, pa tako ne samo da nije dozvoljen brak između osoba istog spola nego ni između pripadnika različitih religija.

Horowitz, koji prema ocjenama mnogih analitičara više nalikuje prototipu europskog političara lijeve orijentacije, posljednjih se mjeseci istaknuo kao oštri kritičar politike aktualnoga gradonačelnika upozorivši da bi Tel Aviv kao trenutno jedan od najskupljih gradova na Bliskom istoku vrlo lako mogao izgubiti atraktivnost.

Europske tendencije

- Ne možemo prihvaćati samo najbogatije i pritom ne raditi ništa na poboljšanju javnog transporta ili malih tvrtki i gospodarstvenika. Zbog toga bi grad mogao postati nedostupan i izgubiti na privlačnosti jer bez dugoročnog planiranja ljudi će se sve teže doseljavati u ovaj grad. A bez promišljanja o kvalitetnim prometnim rješenjima neće se moći ni kvalitetno kretati gradom - govori Horowitz. Zauzima se za to da Tel Aviv kroz posebne modele socijalne stanogradnje ostane primamljivom destinacijom ne samo za najbogatije već da se ponovno približi svim svojim stanovnicima.

Horowitz je odlučan u nastojanjima da sa Starog kontineta u Tel Aviv dovede dokazano najbolja rješenja. Berlinska transportna rješenja trebala bi riješiti stalna zagušenja u prometnoj protočnosti. Budući da je godinama radio kao dopisnik iz Pariza, smatra kako bi primjerice edukacijski sustav nalik francuskom uvelike mogao poboljšati stanje u školama, dok bi amsterdamski sustav pomoći socijalnim kategorijama mogao približiti grad onima koji si više ne mogu priuštiti život u najskupljem izraelskom gradu.

Koliko god Horowitzovi simpatizeri ističu njegove prednosti, ne treba zanemariti da je tijekom 15-godišenjeg “upravljanja” gradom aktualni gradonačelnik kompletno promijenio vizuru Tel Aviva u međunarodno tehnološko i turističko središte. Vjerojatno zato prema anketama i dalje uvjerljivo vodi u odnosu na svog mlađahnog protukandidata. No reći će mnogi, tri mjeseca prije izbora, gotovo da nema nenadoknadive razlike - iznenađenja su uvijek moguća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:36