RAZVRATNI MM-OVAC IZVUĆI ĆE SE OD OPTUŽBI ZA SVODNIŠTVO

Bio je na zabavama prostitutkama, ali nije ih organizirao

 AFP

Jedan od najeksponiranijih francuskih pravosudnih slučajeva dobiva svoj epilog prema kojemu bi glavni osumnjičenik, kontroverzni i razvratni bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) Dominique Strauss-Kahn ipak mogao biti oslobođen optužaba za svodništvo. U vrlo opsežnoj istrazi čiji spis obuhvaća gotovo 7000 stranica, francuski su tužitelji nakon gotovo dvije godine, zatražili zatvaranje istrage protiv DSK u slučaju njegove umiješanosti u lanac organizirane prostitucije.

Čeka se potvrda sudaca

Tako bi se kontroverzni DSK, koji je zbog upletenosti u brojne seksualne afere postao 'persona non grata' francuske političke scene, ipak na kraju mogao izvući iz slučaja koji je u Francuskoj poznat pod imenom 'afera Carlton'. Afera je dobila ime po hotelu u francuskom gradu Lilleu, u kojemu su se održavale brojne raskalašene seksualne zabave i orgijanja u kojemu su nerijetko sudjelovale i poznate osoba iz svijeta biznisa, politike, sporta...

Optužba neutemeljena

Tužiteljstvo suda u Lillu, gdje se vodi slučaj, sada navodi kako 'ne postoje dovoljno utemeljene optužbe' protiv nekadašnjeg direktora najmoćnije svjetske organizacije. Za tužitelje nema nikakve sumnje, DSK je bio konzumator, ali nema dokaza da je raskalašene zabave i osobno organizirao kao niti da je znao da se «zabavljaľ s plaćenim prostitutkama.

Prije konačnog odbacivanja optužbi predstoji još i potvrda sudaca koji bi u roku od mjesec dana trebali potvrditi stajalište tužiteljstva ili izaći s novim prijedlogom.

Jedan od Strauss Kahnovih odvjetnika Frédérique Beaulieu rekao je kako je njegov klijent vrlo zadovoljan najnovijom odlukom. «Ovo je dokaz slabosti optužbe, ovo je pobjeda pravaľ - rekao je pobjedonosno.

Od početka pokretanja istrage DSK nikada nije negirao da je često posjećivao takve vrste zabava, priznao je i da je imao spolne odnose istodobno i sa šest djevojaka, no tvrdio je kako pojma nije imao da su djevojke na takvim zabavama bile «plaćeneľ za svoje usluge. Svoju je ulogu DSK u intervjuima koji su uslijedili nakon pokretanja istrage, pokušao relativizirati tvrdeći kako su raskalašene zabave i orgijanja takvog tipa normalna pojava pariškog visokog društva. «Postoji toliko mjesta u Parizu na kojima se organiziraju slične zabave. Iznenadili biste se kada bi znali tko sve sudjeluje na takvim zabavama; od poslovnjaka i šefova kompanija, nogometaša i umjetnika ľ tvrdio je DSK te takvim izjavama nemalo šokirao francusku javnost.

Istraga se nastavlja

Bez obzira hoće li protiv DSK biti odbačene optužbe, u istom se slučaju istraga nastavlja protiv još 12 osoba zbog sumnje u upletenost za svodništvo te organiziranje seksualnih zabava u Hotelu Carlton.

Iako su njegovi prijatelji bili upoznati s detaljima raskalašenog života koji je vodio sam ali i zajedno sa suprugom, DSK je od šire javnosti desetljećima vrlo uspješno skrivao svoju očitu ovisnost o seksu i sudjelovanje u svingerskim zabavama. U trenutku objavljivanja detalja u javnosti, javnost je šokirana. Afere koje su se nizale jedna za drugom, vrlo brzo su ga koštale ne samo braka s poznatom novinarkom Anne Sinclair, nego i funkcije direktora MMF-a, ali i toliko željene funkcije francuskog predsjednika budući da se kao naizgledniji socijalistički kandidat na prošlim izborima trebao sučeliti s bivšim predsjednikom Sarkozyjem.

U svibnju 2011. uhićen je u New Yorku, nakon što ga je hotelska sobarica optužila za silovanje u sobi luksuznog hotela na Manhattenu. Slučaj se u jednoj od najeksponiranijih američko francuskih pravosudnih saga u povijesti, 18 mjeseci povlačio po sudu, nakon čega je dogovorena izvasudska nagodba prema kojoj je, navodno, DSK u zamjenu za šutnju, sobarici isplatio čak šest milijuna dolara.

Snimljen i film

O njegovim brojnim aferama te raskalašenom načinu života redatelj Abel Ferrara snima i dugometražni film pod nazivom 'Welcome to New York' s Gérardom Depardieom u ulozi DSK. Dugogodišnju sada bivšu suprugu Anne Sinclair utjelovljuje britanska glumica Jacqueline Bisset.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:38