TRAGIČAN KRAJ TROJICE LOVACA NA OLUJE

Htjeli su spašavati živote, a odnio ih je vrtlog tornada

Među 11 osoba koje su izgubile život u razornom tornadu što je u petak pogodio gradić El Reno u američkoj saveznoj državi Oklahomi bila su i tri veteranska lovca na oluje i zvijezde Discoveryjeve emisije “Storm Chasers” - Tim Samaras i njegov sin Paul te njihov partner Carl Young.

“Oluje upravo počinju južno od Watonge na trojnoj točki vode. Opasan dan je pred Oklahomom - budite svjesni vremena!” posljednji je status koji je 55-godišnji Tim Samaras odaslao putem Twittera u petak. Samo nekoliko sati kasnije dostigao ih je tornado s nekoliko vrtloga koji je iznenada promijenio smjer nakon što je s vjetrovima brzine i do 265 kilometara na sat protutnjao kroz Oklahoma City.

Tim Samaras je pronađen u automobilu, još uvijek privezan sigurnosnim pojasom, dok su Paul i Carl bili izvučeni iz vozila. Jedan od njih - nije objavljeno koji - pronađen je mrtav gotovo kilometar dalje. Njihov bijeli pick-up, opisali su očevici, bio je zgnječen kao limenka, uništen do neprepoznatljivosti.

Meteorološki rekorder

Ukupno pet tornada u petak je skrivilo smrt najmanje 16 osoba, od čega petero djece, uz 115 ozlijeđenih i velika materijalna razaranja te poplave. Za najmanje šest osoba jučer se još uvijek tragalo. U susjednoj saveznoj državi Missouri zabilježena su tri smrtna slučaja izazvana poplavama kao posljedicama tornada. Prije dva tjedna tornado kategorije EF5, najsnažnije moguće, poharao je predgrađe Oklahoma Cityja Moore i odnio 24 života.

Smrt trojke lovaca na oluje snažno je odjeknula unutar svjetske i poglavito američke meteorološke zajednice. Tim Samaras, porijeklom iz Lakewooda u Coloradu, bio je jedan od najboljih u tom polju. Vlasnik je Guinnessova rekorda u mjerenju najvećeg pada pritiska unutar tornada. U tu svrhu je dizajnirao, izradio i lansirao instrumentne sonde koje mjere atmosferske varijable poput pritiska zraka i vjetra na trasi tornada. Te sonde omogućavale su mu da na siguran način snimi uvjete unutar vrtloga.

Rekord je izmjerio kada je 24. lipnja 2003. godine na putanju tornada kategorije F4 koji je uništio gradić Manchester u Južnoj Dakoti poslao jednu od sondi. Izmjerila je pad pritiska unutar vrtloga od 100 milibara. Posljednjih 25 godina vodio je istraživački program TWISTEX (Tactical Weather Instrumented Sampling in Tornadoes EXperiment). U intervjuima je Tim Samaras govorio da je očaran tornadima od djetinjstva, još otkad je bio prisiljen gledati film “Čarobnjak iz Oza”, u kojemu je glavna junakinja tornadom odnesena u drugi svijet.

“Taj tornado je bio najbolji dio cijelog filma. Od tog dana zakačio sam se do kraja života”, rekao je 2009. godine.

Na glasu kao vrstan ekspert, Samaras je bio i jedan od najaktivnijih na godišnjoj konvenciji lovaca na oluje koja se svake veljače održava u Denveru i koju posjećuju stotine entuzijasta širom svijeta. Osim toga, bio je strastveni astronom, kao i amaterski izumitelj zainteresiran za sve što je imalo veze s elektronikom. Oluje je snimao kamerom zvanom Kahuna, koja može snimati usporene snimke u čak 1,4 milijuna snimaka u sekundi i vjerojatno je najbrža kamera takvog tipa na svijetu.

Uhvatili 125 oluja

“Bio je pionir u smislu istraživanja koja je radio na opasnim olujama i tornadima”, rekao je Greg Forbes, stručnjak za ekstremne vremenske uvjete televizijske kuće The Weather Channel.

Carl Young, 45-godišnjak iz Kalifornije, pridružio se Samarasu 2003. godine, nakon što je radio na setovima hollywoodskih filmova. Diplomirao je meteorološke znanosti na Sveučilištu u Nevadi, konkretno dinamiku kretnje tornada, a sa Samarasom je uhvatio oko 125 oluja.

Otac i sin Samaras (koji je imao tek 24 godine) te Carl Young radili su kao tim i zajedno su za rad na terenu dobili čak 18 stipendija od cijenjenog društva National Geographic.

Prvo sigurnost

U petak su slijedili tornado kategorije EF3 dok se približavao konurbaciji od oko milijun stanovnika. Videosnimke koje su zabilježili drugi lovci na oluje pokazuju kako krhotine padaju po automobilima. Vjetar je tako odnio auto s ekipom s Weather Channela, prevrtao ga i odbacio 200-tinjak metara dalje u polje. Osim vozača koji je u bolnici s nekoliko prijeloma kostiju, ostali su, nasreću, prošli samo s lakšim ozljedama.

Centar za predviđanje oluja iz mjesta Norman u Oklahomi tvrdi da je ovo prvi zabilježeni slučaj znanstvenika koji su izgubili život loveći tornado. Znanstveni lov na oluje se inače obavlja što je sigurnije moguće, a rade ga uvježbani stručnjaci s adekvatnom opremom i tehnologijom. Tim Samaras je bio poznat po tome što je upravo sigurnost stavljao na prvo mjesto i vrlo je rijetko, ako ikada, riskirao na terenu.

“Uvijek su pazili na to da izbjegnu nevolje, obitelj se nikada nije morala brinuti o tome hoće li paziti na sebe. Tim je znao gdje ne treba biti, a u ovom slučaju tornado je jednostavno brzo skrenuo prema njima. On je istraživao tornada ne zbog svjetla reflektora ili televizije nego kao znanstvenik. Na kraju dana htio je spašavati živote i za to je podnio najveću žrtvu”, poručio je na Facebooku Timov brat i Paulov stric Jim Samaras.

Brojni “stormchaseri” svjesni su da će ova tragedija imati velik utjecaj na budućnost njihove profesije.

“Ovo će mnoge spustiti na zemlju. Puno lovaca je bilo vrlo neoprezno, a Tim nije. Bio je vješt i okretan kao nitko, a opet mu se ovo dogodilo”, rekao je lovac na oluje Tony Laubach.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:35