DNK ANALIZE OTKRILE ŠTO SVE JEDU BRITANCI

Goveđe lazanje sadržavale su 100 posto konjsko meso

Smrznute lazanje švedskog proizvođača Findus službeno su sadržavale isključivo govedinu, no analize su pokazale da je u pojedinim slučajevima u njima bilo i 100 posto konjskog mesa.

Kancerogeni lijek

Sastojke koji nisu navedeni na etiketi otkrio je sam Findus, nakon što je njegov francuski dobavljač Comigel priznao da nije siguran kakvo je meso u njegovim proizvodima, tvrdeći ipak da opasnosti za potrošače nema. Lazanje se sada povlače iz britanskih i švedskih supermarketa. Konjsko meso samo po sebi nije štetno, no da bi legalno ušlo u proizvodni lanac, mora imati veterinarsku dokumentaciju o tome da konjima nije davan lijek fenilbutazon, koji je za ljude kancerogen. Testovi švedskih lazanja na taj sastojak upravo se provode.

U Britaniji je zbog otkrića nastalo toliko zgražanje da su vlasti naredile da se u idućih sedam dana testiraju svi proizvodi na policama supermarketa od procesuirane govedine.

Kupujte domaće!

Ovo je već drugi put da se u Britaniji povlače proizvodi koji umjesto goveđeg sadrže konjsko meso. Prošli je mjesec u hamburgerima iz britanskog pogona irske tvrtke Silvercrest otkriveno konjsko meso čiji je izvor pronađen u Poljskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:18